Antiohijska crkva traži uvođenje sankcija Ukrajini

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUspenski sabor Kijevsko-pečerske lavre u Kijevu
Uspenski sabor Kijevsko-pečerske lavre u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U slučaju da ukrajinske vlasti ne prekinu progon kanonske crkve, međunarodna zajednica treba da uvede sankcije toj državi, izjavio je episkop erzurumski Kajs, vikar Antiohijske patrijaršije i celog istoka.

Episkop je govorio na međunarodnoj konferenciji „Kršenje prava vernika u Ukrajini“ i pozvao je njene učesnike da se obrate međunarodnoj zajednici sa zahtevom da se počne dijalog sa novim kijevskim vlastima o vraćanju nezakonito otete imovine kanonskoj crkvi.

„Kako bi se vratile otete parohije, crkve, crkvene vrednosti, ikone i slično, treba pozvati novo rukovodstvo da radi po principu ’caru carevo, bogu božje‘, kako bi mnogim sveštenicima bila vraćena civilna i oduzeta prava, kao što je vraćeno državljanstvo Mihailu Sakašviliju“, rekao je episkop.

Ako Vlada Ukrajine ne bude reagovala, državi bi trebalo uvesti sankcije koje su danas aktuelne za takve stvari, dodao je on.

„Kako se navodi u jednoj arapskoj poslovici — ispaljeni metak može i da ne ubije, ali stvara zvuk od kog može da zaboli glava“, zaključio je on.

Nakon što je Carigradska patrijaršija priznala ukrajinske raskolnike, pritisak na kanonsku crkvu u Ukrajini je značajno povećan.

Nova crkva Ukrajine obrazovana je na „ujediniteljskom saboru“ u Kijevu u decembru prošle godine spajanjem dveju nekanonskih crkvenih struktura koje deluju u Ukrajini. Ruska pravoslavna crkva je značaj „sabora“ u Kijevu ocenila kao ništavan.

Početkom januara, Carigradska patrijaršija je Kijevu predala tomos o autokefalnosti, koji znatno ograničava prava „nove crkve“ i čini je zavisnom od Carigrada.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala