Zaharova: Evropo, probudi se!

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo inostranih poslova Rusije pozvalo je nemačke medije da objasne situaciju sa videom koji je izazvao politički skandal u Austriji.

„Nakon što se u medijima pojavila informacija da su ’Špigl‘ i ’Zidojče cajtung‘ snimak na kom se nalaze navodna ’rođaka‘ ruskog oligarha i austrijski političari kupili od neke firme za, kako se navodi, 600 hiljada evra, dok je čitava priča bila planirana provokacija uz učešće dobro plaćene bosanske studentkinje, nemački novinari koji su objavili ovu lažnu vest u najmanju ruku treba da objasne: otkud to da se u njihovim rukama našla ta laž, koju su oni uspešno raširili dodavanjem dezinformacija“, napisala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na Fejsbuku.

Vice-kancelar Austrije Hans Kristijan Štrahe - Sputnik Srbija
Oglasio se Štrahe

Zaharova je podsetila da se radi o podmetačini u okviru informacionog rata, što je posebno interesantno „kada se setimo žestoke borbe upravo nemačkih novinara sa lažnim vestima i mešanjem u izborni proces“.

„Međutim, glavno pitanje ostaje otvoreno: ko se tako grubo meša u unutrašnje stvari Austrije, koristeći u tu svrhu kao instrument ’nezavisne‘ nemačke medije? Evropo, probudi se!“, zaključila je Zaharova.

Moskva sprovodi svoju istragu, čije će rezultate saopštiti OEBS-u, dodala je ona.

Mediji koji su objavili skandalozni materijal ukazali su na to da je snimljeni sastanak bio „zamka“ za političara, koji se, zajedno s Slobodarskom partijom Austrije, zalaže za ukidanje sankcija Rusiji i za normalizaciju odnosa s Moskvom.

Hajnc-Kristijan Štrahe, koji je situaciju nazvao namernim političkim ubistvom, bio je primoran da podnese ostavku na mesto vicekancelara. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc prekinuo je koalicionu saradnju sa Štraheovom partijom i najavio vanredne parlamentarne izbore.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala