Kako je Ruskinja postala Bosanka: Novi detalji snimka koji je srušio austrijsku vladu

© AFP 2023 / SPIEGEL and Sueddeutsche ZeitungHajnc-Kristijan Štrahe na kompromitujućem videu zbog kojeg je pala austrijska vlada
Hajnc-Kristijan Štrahe na kompromitujućem videu zbog kojeg je pala austrijska vlada - Sputnik Srbija
Pratite nas
Devojka sa snimka koji je doveo do pada austrijske vlade je studentkinja iz Bosne, piše austrijski list „Kronen cajtung“. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je rekao da je danas u modi da se sve što se dešava u svetu pripisuje Rusima.

Nemački listovi „Špigl“ i „Zidojče cajtung“ objavili su 17. maja snimak koji su nepoznate osobe zabeležile skrivenom kamerom na Ibici u julu 2017. godine, tri meseca pre parlamentarnih izbora u Austriji. Na snimku bivši vicekancelar Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe razgovara sa devojkom koju su mediji nazvali „rođakom ruskog oligarha“. Na snimku joj on predlaže novac i podršku na izborima u zamenu za usluge.

Prema informacijama „Kronen cajtunga“, devojku za ulogu „bogate Ruskinje“ autori snimka su pažljivo birali na osnovu informacija iz ličnog života Štrahea. Za snimanje je dobila oko 7.000 evra za dan.

Skrinšot za snimka Ibica-skandal - Sputnik Srbija
Bivši šef BND-a: Iza Štraheovog „političkog atentata“ stoji Mosad

Kako se navodi, ona se pre susreta u vili nekoliko puta sastala sa Johanom Gudenusom, koji je bio zamenik gradonačelnika Beča, radi kupovine zemljišta za lov i „uspela je da zadobije njegovo poverenje“ znanjem koje je pokazala u oblasti poljoprivrede.

Tokom sastanka, autori snimka su prisluškivali o čemu devojka priča sa Štraheom i Gudenusom i govorili su joj šta da radi. List naglašava da je motiv za snimanje videa lična osveta.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pozvao je novinare da objektivno izveštavaju o događajima.

„Što se tiče bosanske studentkinje koja govori ruski jezik, mislim da je tu svima sve jasno. Rusofobija je sada u modi i za nju se mogu dobiti neke pozitivne dividende od starije braće i sve se može pripisivati Rusima po principu koji je Tereza Mej svojevremeno nazvala ’vrlo verovatno‘ (highly likely). To je vrlo u modi“, rekao je Lavrov na konferenciji za štampu.

„Ispalo je da su slobodni mediji na Zapadu aktivno prihvatili da se radi o Ruskinji. Na kraju su počeli da navode da se radi ’devojci koja govori ruskim jezikom‘, i redovno su to pominjali. Sada kada se pokazalo da se radi o bosanskoj studentkinji, zašto se o tome tako malo govori, ako se uopšte i govori“, zaključio je Lavrov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala