Vučić: Nisam govorio o vojnoj intervenciji, već da će Srbija zaštititi srpski narod

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ni u jednom trenutku nisam rekao da će Srbija „vojno intervenisati“ ako dođe do ozbiljnih sukoba na severu Kosova, već da će zaštititi srpski narod, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na pitanje novinara posle sednice parlamenta o KiM o tome da je on rekao da će vojska intervenisati, Vučić je ispravio novinara i istakao da nikada nije upotrebio reči vojna intervencija i da je pažljivo koristio termine.

„Nisam rekao da će Srbija vojno intervenisati, rekao sam da je Srbija spremna da zaštiti svoj narod, nemojte da dodajete reči koje nisam izgovorio. Nećemo da ratujemo, čuvamo mir gotovo po svaku cenu, a to gotovo po svaku cenu je — ako neko misli da može da izvrši pogrom nad našim narodom. Nikakve intervencije nisam pominjao, vi ste ih pominjali“, odgovorio je Vučić.

Upitan da li je upoznat da po Kumanovskom sporazumu svaka intervencija na teritoriji KiM znači automatski rat sa NATO-om i da li je Srbija spremna da se upušta u tako nešto ako na severu Kosova dođe do ozbiljnijih sukoba, Vučić je upitao da li ga sada optužuju da je i „ratohuškač“.

Anatolij Torkunov - Sputnik Srbija
Rektor čuvenog ruskog Univerziteta MGIMO: Ne sme se dopuštati ulazak kosovske policije

„Danima ste me optuživali za izdaju i da ne pomažem Srbima, a malopre su neki koji su protežirani kod vas držali konferenciju i rekli da sam izdajnik i da Rusi treba da dođu na Kosovo, a ne samo mi. Sada me optužujete da ratujem. Juče sam bio izdajnik, a sada bi da ratujem, hajde, dogovorite se šta sam od toga“, rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da on nije neodgovoran čovek koji bi Srbiju doveo u tešku situaciju, niti neozbiljan da bi srpski narod na KiM doveo u bezizlaznu situaciju u kojoj bi „stavili zavežljaje na rame i potrpani na traktore došli u centralnu Srbiju“.

„Između toga da sam izdajnik i ratohuškač, što koriste svakog dana lažno i usmereno protiv mene, ja biram sredinu. Jedan ozbiljan i odgovoran čovek koji će štititi svoj narod uvek kada je potrebno, onako kako može u skladu sa međunarodnim pravom i zakonima. Istovremeno, da se ne busam u junačka prsa i da ne glumim većeg heroja nego što jesam, kao što to rade oni koji se u vas zaklinju“, zaključio je Vučić.

Ne verujem u dogovor velikih sila 

Vučić je ocenio da bi bilo lakše ako bi se velike sile dogovorile po pitanju Kosova i Metohije, ali da sumnja da će do toga doći.

Vučić je na pitanje novinara posle sednice parlamenta o KiM da prokomentariše predlog Boška Obradovića da na Kosovo dođe ruska vojna misija, podsetio da je Rusija bila na Kosovu do 2003.godine.

Ukazao je da je Srbija nezavisna zemlja, da poštuje i ima najbolje odnose sa Rusijom, ali i da ima sopstvenu vojsku.

„Ako bi se dogovorile velike sile, bilo bi utoliko lakše, ali sumnjam da od tog posla ima nešto“, konstatovao je on.

Na kritiku poslanika Đorđa Vukadinovića zašto je primenjivao sporazume koje je potpisao Borko Stefanović, Vučić je kazao da je svašta do sada čuo, ali ne i ovako nešto.

Dovođenje uhapšenih u službu hitne pomoći u Kosovskoj Mitrovici na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija
IZ MINUTA U MINUT Haos na severu KiM: 28 uhapšenih, više povređenih (video)

„Bio sam srećan što su to rekli. Da je drugačiji dan, nasmejao bih se. Zamislite kada vas neko optuži što ste poštovali međunarodne ugovore koje je neko ranije potpisao?!“, rekao je on, preneo je Tanjug.

Nedolazak dela opozicije govori više o njima

To što deo opozicije nije došao na sednicu Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji više govori o njima, a moj posao je da budem u parlamentu, izjavio je predsednik Srbije.

Upitan da prokomentariše to što na skupštinskoj sednici nije bilo dela opozicije, Vučić je novinarima posle glasanja o izveštaju o KiM u parlamentu rekao:

„On su imali televizore u svojim sobama kao bioskope, pa da nauče nešto i o KiM. Neki od njih su gledali, neki su na dalekim putovanjima, uživaju u svetskim metropolama, lepo im je.“

Kako je istakao, njegov posao je da bude u parlamentu.

„Srećan sam što nisam izašao iz sale nijednog sekunda, što sam uspeo da saslušam sve poslanike, da odgovorim i pokažem poštovanje prema svakome“, rekao je Vučić.

Tako predsednik, kaže on, treba da se ponaša, govori i istupa.

„A što se njih tiče, to što nisu bili, većina poslanika je bila. Zahvalan sam tim poslanicima, oni koji nisu bili mnogo više su govorili o sebi nego o meni, o nama ili o bilo kome drugom, a ponajmanje o Srbiji“, kaže Vučić.

Kako je rekao, narod će to svakako umeti da oceni na najbolji način jer je, dodaje, narod uvek najbolji sudija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala