Dačić: Čvrsto smo rešeni da zaštitimo narod

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je ministrima spoljnih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana na sastanku u Bratislavi preneo da je Srbija zabrinuta zbog situacije na KiM i čvrsto rešena da zaštiti svoj narod.

Dačić je rekao da je upad prištinskih snaga na sever KiM bio jedna od glavnih tema na sastanku u Bratislavi.

Većina učesnika skupa izrazila je veliku zabrinutost, uključujući direktorku za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinu Ajnhorst, istakao je ministar.

„Ona (Ajnhorstova) je i sama rekla da ju je predsednik Vučić danas zvao sa željom da ona to prenese svim ostalim faktorima, a pošto je ona posrednik u dijalogu, bilo je vrlo bitno da se zna da je Srbija čvrsto rešena da zaštiti svoj narod na KiM“, kazao je Dačić.

„Prekoračena upotreba sile“ — Zapad: Albanska akcija nema veze sa borbom protiv korupcije

On je dodao da je na sastanku preneo reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ono što je jednoglasno podržano u Skupštini Srbije i što je stav Vlade Srbije — da Srbija neće dozvoliti maltretiranje i napad na svoj narod koji živi na KiM. Šef srpske diplomatije ocenio je da nas takvi incidenti, kao što je upad ROSU na sever KiM, udaljavaju od suštine dijaloga.

„Preneo sam našu zabrinutost, naše ogorčenje i našu čvrstu rešenost da pošaljemo jasnu poruku EU i zapadnim partnerima da moraju da preduzmu sve mere da se kosovske snage bezbednosti što pre povuku sa severa Kosova“, naglasio je ministar.

„Srbija želi dijalog. Mi želimo da taj dijalog posluži da nađemo kompromisna rešenja i da učinimo nešto što je dobro za naše naroda u regionu, ali šest godina je prošlo od Briselskog sporazuma, koji je proglašavan u to vreme istorijskim sporazumom, a mi stalno imamo, jedan za drugim, neke nove incidente“, konstatovao je Dačić.

Ti incidenti, kako je istakao, pokrivaju tragove nesprovođenja Briselskog sporazuma, kao što su njegova implementacija u slučaju formiranja Zajednice srpskih opština i dogovor na koji način kosovske bezbednosne snaga mogu da dolaze na sever KiM.

Dačić je naglasio da prištinske snage mogu da dolaze na sever KiM uz obaveštenje Kfora i lokalnih gradonačelnika iz redova Srba.

„Veoma smo zabrinuti zbog ovoga što se dešava na KiM i preneli smo tu svoju zabrinutost i rešenost da ćemo zaštiti svoj narod ako to bude potrebno“, poručio je Dačić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala