Rogozin ekskluzivno za Sputnjik: Šta će biti sa ruskom dominacijom u kosmosu

© AP Photo / Dmitri LovetskyRaketa-nosač Sojuz-FG sa svemirskim brodom Sojuz MS-11 sa novom posadom za Međunarodnu svemirsku stanicu, poleće sa kosmodroma Bajkonur
Raketa-nosač Sojuz-FG sa svemirskim brodom Sojuz MS-11 sa novom posadom za Međunarodnu svemirsku stanicu, poleće sa kosmodroma Bajkonur - Sputnik Srbija
Pratite nas
Konkurenti na međunarodnom tržištu „skidaju kajmak“ na kosmičkim uslugama, dok Rusija ulaže u kosmičku infrastrukturu, izjavio je za Sputnjik generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.

„Osnovni deo tržišta su oprema i usluge koje se koriste u kosmičkoj delatnosti. U tom delu tržišta se ne usavršavamo. U ovom slučaju, govorim o zemlji u celini i državnoj korporaciji. Mi imamo velike troškove za izgradnju infrastrukture, dok kajmak skidaju drugi igrači“, rekao je Rogozin.

Štand državne korporacije Roskosmos na Peterburškom ekonomskom forumu - Sputnik Srbija
Rusija objavila dosad najambiciozniji plan za kosmos, rok je 2030. godina

U vezi s tim, „Roskosmos“ je počeo aktivno da nudi integrisane usluge na bazi ruske kosmičke tehnike, objasnio je Rogozin. Među njima je porast usluga, vezanih za geolokacije, od monitoringa bezbednosti u naftno-gasnoj oblasti do vođenja katastra zemljišta.

On je dodao da je ruska pilotska kosmonautika dugo vremena ostvarivala profit od saradnje sa SAD, ali se vreme monopola za prevoz astronauta na Međunarodnu kosmičku stanicu bliži kraju.

„Bez obzira na visoke rashode, ova sfera (pilotska kosmonautika) nije bila previše skupa, ona se može indirektno isplatiti. To se dugo vremena dešavalo na račun saradnje sa SAD, uključujući i na račun monopola koji se u jednom trenutku stvorio za prevoz ljudi i tereta na MKS. Ova situacija ostaje do danas, ali je jasno da je ona privremena. I jasno je da je, kako Amerikanci budu prelazili na sopstveni transportni sistem, važno da se aktivira međunarodna saradnja u vezi sa pilotskim programima u drugim pravcima“, objasnio je on.

U okviru nastavka međunarodne saradnje Rogozin očekuje saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Prema njegovim rečima, Rusija ne treba da učestvuje u novoj trci za osvajanje Mesec sa SAD kao u vreme Hladnog rata.

„Nova trka za Mesec više nije takmičenje sila, već više trka između republikanaca i demokrata na Kapitolu. Za nas Mesec nije samo misija prestiža, već je to i dugoročni prioritet. Zato je bolje raditi duže, ali jeftinije i racionalnije sa tačke gledišta komponovanja različitih elemenata programa“, naglasio je direktor „Roskosmosa“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala