Kina pokleknula pred Amerikom: Prekinula uvoz iranske nafte

© REUTERS / Hyungwon KangZastave Kine i SAD
Zastave Kine i SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kina i niz drugih država su prekinule da kupuju iransku naftu, zbog straha da će se naći pod američkim sankcijama, javlja „Volstrit džurnal“, pozivajući se na izvore iz iranskog naftnog sektora.

Teheran - Sputnik Srbija
SAD: Iran – ključna pretnja za Bliski istok
„Oni zaista poštuju sankcije“, izjavio je za taj list član Odbora Parlamenta Irana za ekonomiju Rahim Zare.

Pre toga, prema rečima poslanika, oni su od Irana dnevno kupovali 1,6 milijardi barela nafte.

Ipak, iranski biznismeni ne gube nadu da će isporuke nafte biti nastavljene. Jedan od privatnih izvoznika je za „Volstrit džurnal“ rekao da pregovara sa nekoliko manjih kineskih fabrika za preradu nafte, ali da odluka o izvozu mora biti doneta na nivou vlada Irana i Kine.

SAD su se ranije povukle iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu i uvele nove sankcije protiv zvaničnog Teherana, čiji je cilj, prema rečima američkih činovnika, svođenje izvoza nafte iz Irana na nulu. Vašington je upozorio da će sankcije važiti i za treće države koje nastave naftni biznis sa Teheranom.

Iz sankcija uvedenih u novembru prošle godine bili su izuzeti Japan, Kina, Indija, Južna Koreja, Tajvan, Turska, Italija i Grčka, a SAD su proteklih nekoliko meseci razmatrale da li da obnove izuzeća kako bi izbegle skok cena nafte i goriva, koji bi ugrozio potrošače u zemlji.

Međutim, američka administracija donela je drugačiju odluku, a državni sekretar Majk Pompeo je naglasio da njegova država neće odobriti nikakva izuzetke od sankcija Iranu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala