Nema izbegavanja: Rusija pooštrava pravila za služenje vojnog roka

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaVojna parada u Moskvi povodom 72. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu, na Dan pobede, 9. maj 2017.
Vojna parada u Moskvi povodom 72. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu, na Dan pobede, 9. maj 2017. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije je predložilo da se u Zakon o vojnim obavezama i vojnoj službi unesu određene ispravke, piše list „Izvestija“, pozivajući se na osnivača ruske asocijacije vojnih pravnika „Gvardija“ Olega Žerdeva.

Izmene će se dotaći procedura prolaska medicinskog pregleda. Biće proširene nadležnosti lekara: oni će moći da proveravaju zdravlje regruta koji su ranije dobili odlaganje službe.

Ruski vojni avioni u bazi Hmejmim u Siriji - Sputnik Srbija
Uzalud se sirijski teroristi trude — Hmejmim čuva S-400

Kako se pretpostavlja, ovakve mere treba da pomognu u borbi protiv lekara koji su za mito oslobađali regrute od službe.

Osim toga, zakon unosi još jednu važnu izmenu. Sada će pojam „pregled“ biti zamenjen pojmom „inspekcija“.

„Medicinski pregled je površinsko proučavanje stanja zdravlja, dok inspekcija podrazumeva davanje zaključka o stepenu spremnosti za vojnu službu“, rekao je Žerdev.

Osim toga, prema novim pravilima, regruti koji nisu sposobni za vojnu službu biće poslati „u medicinsku organizaciju za pružanje pomoći“.

Na kraju će oni ili biti izlečeni i pozvani u službu ili, ako je bolest hronična, potpuno oslobođeni od službe. To će Ministarstvu odbrane omogućiti da uštedi novac i pomogne da se vojne bolnice malo oslobode.

List je naveo dijagnoze zbog kojih se vojnici najčešće oslobađaju od službe: ravni tabani, hipertenzija, bolesti kože i dijabetes.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala