Tribunal za morsko pravo traži od Rusije da oslobodi ukrajinske marince

© Press-služba pograničnogo upravleniя FSB RF po Respublike Krыm / Uđi u bazu fotografijaKerčki moreuz
Kerčki moreuz - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodni sud za morsko pravo traži od Rusije da oslobodi ukrajinske marince i brodove koji su zaplenjeni u Kerčkom moreuzu, objavio je predsednik tribunala Đin Hjin Pajk.

Tribunal je pozvao obe strane da izbegavaju korake koji mogu da dovedu do zaoštravanja situacije u Kerčkom moreuzu. Po mišljenju suda, odsustvo ruske strane na raspravi nije moglo biti razlog za nerazmatranje slučaja.

Brodovi prolaze ispod Krimskog mosta nakon obnavljanja plovidbe u Kerčkom moreuzu - Sputnik Srbija
NATO brodovi neće pratiti ukrajinske avanturiste kroz Kerčki moreuz

Predsednik suda je rekao da Rusija i Ukrajina treba do 25. juna da predaju izveštaje Tribunalu o incidentu.

Odluka Tribunala je konačna i obavezna za realizaciju strane u sporu.

Pritom, Rusija je izvestila Međunarodni tribunal za morsko pravo da neće učestvovati na raspravi jer ovaj sud nema jurisdikciju da razmatra tužbu Ukrajine u vezi sa incidentom u Kerčkom moreuzu.

Ukrajinska strana je uoči početka sednice zatražila od suda da naloži Rusiji da vrati ukrajinske brodove i hitno oslobodi 24 pritvorena marinca i prekine njihovo krivično gonjenje. Tribunal je usvoji prva dva zahteva, ali je naglasio da „ne smatra da je potrebno“ zahtevati od Moskve da prekine krivine postupke i uzdrži se od novih postupaka, iako smatra da bi to bilo razumno, rekao je Đin.

U novembru prošle godine tri ukrajinska vojna broda nezakonito su prešla rusku granicu, ušavši u privremeno zatvorenu akvatoriju. Nakon toga, brodovi su krenuli iz Crnog mora ka Kerčkom moreuzu.

Ruski graničari su zadržali brodove i uhapsili 22 mornara i dva saradnika Službe bezbednosti Ukrajine koji su bili na brodovima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala