Haradinajeva toljaga: Krompirom i pivom na Edija Ramu

© AP Photo / Hektor PustinaRamuš Haradinaj i Edi Rama
Ramuš Haradinaj i Edi Rama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovski premijer postepeno se približava opoziciji u Tirani, što ide naruku i Nemcima i Amerikancima koji su nezadovoljni Edijem Ramom. Haradinaj sada koristi neslogu sa Ramom kako bi imao podršku Zapada u unutrašnjem političkom pozicioniranju naspram Tačija.
Edi Rama - Sputnik Srbija
Rama: Haradinaj laže, nisam u Berlinu tražio ukidanje, nego suspenziju takse

Posle Srbije i Bosne i Hercegovine, vlasti u Prištini najavile su da bi za dva meseca mogle da uvedu taksu od 100 odsto i na proizvode iz Albanije. Kao glavni razlog navedeno je to što Tirana nije uklonila takse na izvoz piva i krompira sa Kosova. S obzirom da su takse Beogradu uvedene kao vid političkog pritiska kako bi se Beograd naterao da prizna Kosovo, razlog koji se navodi za Albaniju je — banalan, iako Priština navodi da je suština ista.

Da li se iza piva i krompira krije i politička poruka Prištine Tirani?

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose uveren je da je ovo obračun Ramuša Haradinaja sa Edijem Ramom za koji on vidi više razloga. 

„Haradinaj, koga je javnost prepoznala kao nosioca odluke o taksama kad je reč o Srbiji i BiH, postao je izuzetno popularan. I takse su postale njegov moćan instrument u unutrašnjem odmeravanju snaga. S druge strane, Rama podržava Hašima Tačija u priči o razgraničenju, a javno je rekao da Haradinaj ne govori istinu posle samita u Berlinu“, objašnjava Janjić.

Karta Velike Albanije - Sputnik Srbija
„Fajnenšel tajms“ upozorava: „Velika Albanija“ velika opasnost na Balkanu

Naš sagovornik veruje da je u pozadini svega i dilema ko će politički opstati u Tirani — Rama ili opozicionar Ljuljzim Baša.

„Dakle, na ovo gledam kao na politički obračun Haradinaja i sa Tačijem i sa Ramom, čija je politička u padu i koji će verovatno u narednom periodu otići sa vlasti. Haradinaj pokušava da napravi kontakt sa dolazećim političarima u Albaniji, ali i da se predstavi EU kao lojalan partner. To je albanski obračun gde ne stoji nijedan od argumenta koji važe za takse vezane za Srbiju, ali očito su takse postale toljaga kojom vlada Kosova mlati po susedstvu“, objašnjava Janjić.

On napominje da je Haradinajevo ponašanje proizvod podrške pre svih Velike Britanije. Ako se pogleda politika Pariza i Berlina, jasno je da je otvoreno i pitanje krivice za situaciju koja je nastala u pregovorima između Beograda i Prištine, dodaje Janjić.

Priština - Sputnik Srbija
Uvođenje takse oštetilo ekonomiju Kosova: Rastu cene i siromaštvo, profitiraju neki drugi

„Vladajuća koalicija u Prištini je neodrživa, tako da se oni već sada bore za glasove na dolazećim redovnim ili vanrednim parlamentarnim izborima. Sve su ovo najave da se niko neće baviti dijalogom. Političari će se baviti izborima koji će krenuti posle evropskih izbora, što sve vodi ka neizvesnoj budućnosti“, zaključuje naš sagovornik.

Janjić dodaje i da Haradinaj, približavajući se polako opoziciji u Tirani, ide naruku i Nemcima i Amerikancima koji su nezadovoljni Ramom, što kosovski premijer koristi kako bi imao njihovu podršku u unutrašnjem političkom pozicioniranju naspram Tačija. Kosovske vlasti tvrde da su prepreke za izvoz robe u Albaniju gotovo istovetne onima koje imaju za izvoz robe u centralnu Srbiju, što je prema rečima našeg sagovornika apsurdno, jer Kosovo i Albanija nemaju ni slične razloge, ni sukobe za uvođenje taksi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala