Odbijena nova inicijativa Tereze Mej — poslanici traže njenu smenu, funta pada

© AP Photo / Mark Duffy/House of CommonsTereza Mej
Tereza Mej - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslednja inicijativa britanske premijerke Tereze Mej za usvajanje sporazuma o „bregzitu“ u nacionalnom parlamentu propala je danas, jer su je odbile i vladajuća partija i opozicija.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson dolazi u Dauning strit. - Sputnik Srbija
Džonson favorit za naslednika Tereze Mej
Skoro tri godine otkad je Britanija na referendumu izglasala da istupi iz EU, Mejova je još jednom pokušala da dobije potvrdu od parlamenta za sporazum sa Briselom pre okončanja turbulentnog premijerskog mandata.

Ona je juče apelovala na poslanike da podrže njen sporazum i ponudila mogućnost održavanja drugog referenduma o tom dokumentu i jače trgovinske aranžmane sa EU.

Poslanici iz redova konzervativaca i laburista kritikovali su njen Predlog zakona o Sporazumu o povlačenju, koji reguliše uslove istupanja Britanije iz EU. Pojedini poslanici pojačali su napore za njeno smenjivanje.

„Od nas se traži da glasamo za carinsku uniju i drugi referendum. Predlog zakona je direktno protivan našem manifestu i ja neću glasati za to. Možemo i moramo bolje — da isporučimo ono za šta je narod glasao“, rekao je Boris Džonson, glavni kandidat u kladionicama za sledećeg britanskog premijera, prenela je Srna.

Zbog ovog zastoja u Londonu nejasno je kada i da li će Velika Britanija uopšte napustiti blok u koji je ušla 1973. godine. Sadašnji rok za realizaciju „bregzita“ je 31. oktobar.

Funta je jutros oslabila za 0,2 odsto i trenutno se za nju dobija 1,2681 dolar, što znači da je ovo najslabiji kurs britanske valute u poslednja četiri meseca.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala