„Samo ne dirajte dugme!“ Reporter Sputnjika u mlaznom odelu čoveka koji leti (video)

© Foto : Lola Đorđević„Teško je i smrdi na kerozin!“. „Samo ne dirajte dugme!“ Novinarka Sputnjika Senka Miloš imala je jedinstvenu priliku da obuče mlazno odelo.
„Teško je i smrdi na kerozin!“. „Samo ne dirajte dugme!“ Novinarka Sputnjika Senka Miloš imala je jedinstvenu priliku da obuče mlazno odelo. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanski inovator Ričard Brauning, čuveni „Ajronmen“, u svom specijalnom mlaznom odelu preleteo je Savsko jezero. Reporter Sputnjika jedini je imao priliku da proba mlazno odelo čoveka koji je ispunio vekovni san i poleteo.

Brauning je sa još jednim kolegom poleteo iznad Ade Ciganlije u posebnom odelu koje je sam napravio — odelu koje prkosi silama gravitacije.

Let čuvenog inovatora priređen je kao uvod za skup „Vorld majnds“, koji će u četvrtak u Narodnom pozorištu okupiti 400 najumnijih ljudi sveta. Oni se već 12 godina sastaju u Švajcarskoj, a sada su odlučili da se, kako kažu, okupe u zemlji koja je, kad je reč o primenjenoj nauci, zemlja svetske klase.

© Sputnik / Alekandar MilačićRičard Brauning inspiraciju za pravljenje mlaznog odela našao je u radu svog pokojnog oca, koji je bio aeronautički inženjer.
Ričard Brauning inspiraciju za pravljenje mlaznog odela našao je u radu svog pokojnog oca, koji je bio aeronautički inženjer. - Sputnik Srbija
Ričard Brauning inspiraciju za pravljenje mlaznog odela našao je u radu svog pokojnog oca, koji je bio aeronautički inženjer.

Novinare, ali i brojne gledaoce koji su došli na Adu Ciganliju da vide letećeg čoveka najviše je zanimalo da li mlazno odelo uskoro može da postane dostupno svima.

„Čuli ste, ovo je veoma bučno. I prvi motorni automobili, kada su napravljeni, bili su prilično bučni u poređenju sa konjima. Ovo odelo verovatno je neprikladno za odlazak u prodavnicu, ili da njime odvedete decu u školu. Ne marimo mnogo zbog toga, ovo je prvi korak, možda će jednoga dana i biti dostupno svima, ako se to dogodi — sjajno“, kaže Brauning.

© Sputnik / Aleksandar MilačićNajveća novina koju ću ugraditi na novom modelu odela su krila. Ona će dodatno povećati brzinu letenja, ali i smanjiti potrošnju goriva.
Najveća novina koju ću ugraditi na novom modelu odela su krila. Ona će dodatno povećati brzinu letenja, ali i smanjiti potrošnju goriva.  - Sputnik Srbija
Najveća novina koju ću ugraditi na novom modelu odela su krila. Ona će dodatno povećati brzinu letenja, ali i smanjiti potrošnju goriva.

Dok je njegov kolega nakon samo nekoliko sekundi provedenih u vazduhu izgubio ravnotežu i upao u vodu, Brauning je uspešno preleteo na drugi kraj obale, gde se strpljivo fotografisao sa svima koji su to želeli.

On je objasnio da je drugi letač upao u vodu jer se previše oštro okrenuo i izgubio visinu, nakon čega se otvorio prsluk za spasavanje, kako ne bi potonuo zbog preteške opreme.

Teška oprema je najveći nedostatak izuma koji može da promeni svet, zato Bruning radi na novom, poboljšanom modelu.

© Sputnik / Aleksandar MilačićSvi su želeli da se slikaju sa Ričardom, posebno srpski izumitelji koji su doputovali iz raznih delova Srbije.
Svi su želeli da se slikaju sa Ričardom, posebno srpski izumitelji koji su doputovali iz raznih delova Srbije. - Sputnik Srbija
Svi su želeli da se slikaju sa Ričardom, posebno srpski izumitelji koji su doputovali iz raznih delova Srbije.

„Jedna od najvećih novina koje ću uvesti su krila. Ona će dodatno povećati brzinu letenja, ali i smanjiti potrošnju goriva. Takođe, radimo i na električnoj verziji, kojom je teško postići iste performanse, ali je ipak izrađujemo“, naveo je Brauning.

Za postizanje vertikalnog leta Ričard Brauning koristi minijaturne mlazne motore koje pokreće kerozin, a rukama kontroliše pravac i brzinu leta.

Inspiraciju za pravljenje mlaznog odela našao je u radu svog pokojnog oca, koji je bio aeronautički inženjer. Projekat je na početku delovao kao nešto nemoguće, a danas, dve godine kasnije, iza njega je 80 letova u 24 zemlje.

Mimo protokola, britanski inovator dozvolio je reporteru Sputnjika da proba njegovo odelo i kacigu unutar koje se na displeju prati potrošnja goriva.

„Samo ne dirajte dugme!“, viknuo nam je Ričard Brauning, ali je i obećao, kada se ponovo vidimo, Sputnjik će da poleti!

© Foto : Lola ĐorđevićSenka Miloš
Senka Miloš  - Sputnik Srbija
Senka Miloš

 

 

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala