NATO o BiH: Nikoga ne prisiljavamo na saradnju

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaSamit NATO u Briselu
Samit NATO u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO u potpunosti poštuje suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine i nikoga ne prisiljava na saradnju, saopšteno je iz sedišta NATO-a u Briselu.

„Naši partnerski programi prilagođeni su potrebama i zahtevima svake zemlje pojedinačno“, rečeno je u NATO-u za portal „Kliks“.

U sedištu NATO-a takođe je rečeno da je BiH još 2009. i 2010. godine tražila uključenje u Akcioni plan za članstvo (MAP), a da su ministri spoljnih poslova članica NATO-a taj zahtev prihvatili.

Međutim, BiH je tada uskraćena za, kako se navodi, praktični alat za MAP, odnosno Godišnji nacionalni program (ANP).

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Eventualni dogovor BiH sa NATO-om ide na odobrenje u RS

Fena piše da je BiH provela nekoliko godina radeći na popisu vojne imovine i uknjižavanju, što je bio uslov za nastavak saradnje.

„Na sastanku u Talinu ministri su za BiH uskratili praktičnu alatku, ANP, kojim se upravlja MAP-om. U cilju jačanja podrške BiH, ministri NATO-a su izrazili spremnost da prihvate podnošenje prvog ANP u decembru 2018. godine. ANP predstavlja dokument razvijen u nacionalnom vlasništvu, koji omogućava podršku NATO-a reformama na poljima kao što su odbrambene sposobnosti, regionalna bezbednost, spremnost i odgovor na prirodne katastrofe i interoperativnost oružanih snaga. Sada je na BiH da odluči da li će da prihvati ovu ponudu i dostavi ANP“, saopšteno je iz NATO-a.

Iz Saveza naglašavaju da MAP ne pretpostavlja nikakvu odluku o budućem članstvu.

„Što se tiče svih odluka, NATO donosi sve odluke o novim članovima na osnovu konsenzusa. MAP pruža fokusiran i iskren mehanizam povratnih informacija o napretku zemalja-kandidata u njihovim programima“, navodi se u odgovoru NATO-a, prenosi Tanjug pisanje „Kliksa“.

Kako navodi Fena, pored ANP, pominje se i IPAP program, koji označava pojedinačnu i prilagođenu saradnju određene zemlje sa NATO-om.

Agencija podseća da se i SNSD i predsednik te stranke Milorad Dodik zalažu da BiH, po uzoru na Srbiju, sarađuje u okviru IPAP-a sa NATO-om.

To je, kako se navodi, teško očekivati kada je reč o probosanskim strankama, pre svega bošnjačkim političkim predstavnicima, koji su dosad kao krajnji cilj isticali punopravno članstvo u NATO-u.

Iz NATO-a navode da je IPAP otvoren za zemlje koje imaju političku volju i sposobnost da prodube svoje odnose sa NATO-om, bez navedenog cilja da postanu članice Saveza.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala