Predsednik Irana tražio od verskih vođa proširenje ratnih izvršnih ovlašćenja

© AP Photo / Iranian Presidency Office Predsednik Irana Hasan Rohani
Predsednik Irana Hasan Rohani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iranski predsednik Hasan Rohani preneo je grupi verskih vođa da traži proširenje ratnih izvršnih ovlašćenja, kako bi se bolje nosio sa „ekonomskim ratom“ koji je izazvan povlačenjem Trampove administracije iz nuklearnog sporazuma i pooštrenim američkim sankcijama.
Osiromašeni uranijum  raketa - ilustracija - Sputnik Srbija
Iran povećava proizvodnju osiromašenog uranijuma četiri puta

Novinska agencija „Irna“ izvestila je u ponedeljak da je predsednik Hasan Rohani obrazložio svoj zahtev kao odluku iz perioda rata sa Irakom osamdesetih godina prošlog veka, kada je Vrhovni ratni savet uspeo da zaobiđe druge ogranke kako bi donosio odluke o ekonomiji i ratu.

U izveštajima medija nije bilo reči o tome šta bi nova ovlašćenja imala za posledicu, ali je navedeno da je Rohani rekao kako jednostavno danas postoji potreba za ovakvim ovlašćenjima, prenosi AP.

Rohani je istakao da se Iran suočava sa problemima bez presedana u oblasti bankarskog poslovanja i prodaje nafte, ali da je poručio da je zemlja jedinstvena u tome da treba da se odupre Sjedinjenim Državama i sankcijama.

Hasan Rohani je ranije izjavio da je za razgovore i diplomatiju, ali ne pod trenutnim uslovima, javila je državna agencija „Irna“.

„Situacija trenutno nije stabilna za razgovore i otpor je naš jedini izbor“, rekao je Rohani, prenosi Rojters.

Predsednik SAD Donald Tramp poručio je ranije da će se Iran suočiti s „velikom silom“ ako pokuša bilo šta protiv američkih interesa na Bliskom istoku, preneo je Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala