Makron ponovo upozorio na opasnost od raspada EU

© REUTERS / PHILIPPE WOJAZEREmanuel Makron
Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron je u razgovoru s predstavnicima regionalnih medija ponovno upozorio na veliku opasnost od raspada Evropske unije, pravdajući tako svoje učešće u kampanji za evropske izbore, a što opozicija otvoreno kritikuje.

Makron je izabran 2017. godine za francuskog predsednika i stalno je zagovarao proevropski stav i smatrao da EU treba reformisati.

U razgovoru koji je objavilo četrdesetak regionalnih dnevnika on tumači zašto nije samo posmatrač nego i učesnik ovih izbora, preneo je „Indeks“, pozivajući se na Hinu.

Makron ističe da su ovi izbori najvažniji nakon 1979. godine, jer se Unija našla pred velikom opasnošću.

Angela Merkel - Sputnik Srbija
Merkelova: EU više nije podeljena, svet se menja — treba joj nova pozicija

„Ako kao predsednik države dopustim da se raspadne Evropa koja je izgradila mir i donela napredak, biću odgovoran pred istorijom“, ocenio je Makron.

Uz to, on je predložio da se nakon izbora održi evropski utemeljiteljski sabor na kojem će učestvovati čelnici i građani kako bi utvrdili strategiju Evrope u idućih pet godina, pa i izmene ugovora koje bi iz toga mogle proisteći.

Odgovarajući na pitanje o zaštiti životne sredine, Makron je predložio opšte oporezivanje kerozina u Evropi.

Francuski predsednik je zajedno sa vođom portugalskih socijalista Antonijom Kostom u ponedeljak pozvao na stvaranje velike koalicije naprednjaka koja bi se suprotstavila onima koji žele da Evropu unište nacionalizmom.

Makronovo uplitanje u kampanju, koje je išlo čak do toga da je bio na predizbornom plakatu svoje stranke, kritikovale su sve opozicione stranke.

„Makron zloupotrebljava predsedničku dužnost i ponaša se kao pravi vođa klana“, napisao je na svom nalogu na Tviteru nosilac liste „Nacionalnog okupljanja“ Žordan Bardeja, dodajući da je to protivrepublikansko i ujedno krajnje nelojalno ponašanje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala