„Horde haosa“ preuzele odgovornost za napad u Atini

© AFP 2023 / ARIS MESSINISGrčka policija
Grčka policija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grčka grupa koja sebe naziva „Horde haosa“ preuzela je odgovornost za prošlonedeljni napad na policijsku stanicu u predgrađu Atine, poručivši da su time izrazili podršku ultralevičarskom ekstremisti Dimitrisu Kufodinasu, koji je osuđen na 11 doživotnih robija.

Napad se odigrao 14. maja u ranim jutarnjim satima u istočnom atinskom predgrađu Kesarijani.

Desetorica napadača sa kapuljačama bacali su bombe kućne izrade na zgradu policije. Niko nije povređen u incidentu, podseća grčka agencija ANA.

U saopštenju na veb-stranici te grupe, koja se bori protiv establišmenta, navodi se da je napad izvršen kao podrška molbi za odsustvo iz zatvora ultralevičarskog ekstremiste Dimitrisa Kufodinasa osuđenog za 11 ubistava.

Šetnja i miting Mi smo jedinstveni u čast Dana narodnog jedinstva - Sputnik Srbija
Dan narodnog jedinstva — podsetnik na greške iz istorije

Kufodinas je 17. maja prebačen na intenzivnu negu nakon petnaestodnevnog štrajka glađu, koji je izazvao nasilne proteste njegovih političkih simpatizera.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da Kufodinas, koji važi za „glavnog likvidatora“ nekadašnje terorističke grupe „17. novembar“, nije životno ugrožen, preneo je AP.

Kufodinas (61), koji se nalazi u bolnici u gradu Volosu u centralnoj Grčkoj, rekao je da će nastaviti štrajk glađu „do kraja“, osim ako mu vlasti ne dozvole novo privremeno odsustvo iz zatvora.

Od kraja 2017. godine on je dobio šest privremenih odsustava iz zatvora, ali su sudije prošle nedelje odlučile da on i dalje predstavlja pretnju za društvo.

Kufodinas je osuđen 2003. godine i služi 11 doživotnih zatvorskih kazni zbog učešća u ubistvima za koje je odgovornost preuzela grupa „17. novembar“, uključujući ubistva američkih i britanskih diplomata, piše „Katimerini“.

Tanjug prenosi da je grupa „17. novembar“ (poznata i kao 17N ili N17) bila grčka levičarska oružana formacija, koja se nekoliko decenija borila protiv američkog uticaja u Grčkoj, grčke elite i za uklanjanje turskih snaga sa Kipra. Nijedan njen pripadnik decenijama nije bio uhvaćen do sloma organizacije 2002. godine. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala