Igor Jurić: Pobeda, ali i gorak ukus zbog politizacije

© Sputnik / Srđan MilovanovićIgor Jurić
Igor Jurić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, koji je pokrenuo inicijativu da se za ubice i silovatelje dece uvede kazna doživotnog zatvora, a koju je Skupština u okviru izmena Krivičnog zakonika usvojila, rekao je Tanjugu da je želeo da se oko tog predloga svi ujedine.

„Osećam se čudno i pomešana su mi osećanja. Ovo je trebalo, i na neki način i jeste, da bude pobeda građana koji su se udružili oko jedne ideje — da se zaštite deca. Sa druge strane, osećam gorak ukus, zato što sam smatrao da to ne sme da se ispolitizuje, a na kraju nije ispalo tako“, rekao je Jurić.

On smatra da će se u narednim godinama tek pokazati koliko je donošenje ovog zakona bilo važno.

Sud ilustracija - Sputnik Srbija
U Srbiji uvedena doživotna robija za najteža krivična dela

Na pitanje kako tumači to što su pojedini poslanici podržali inicijativu, ali se nisu pojavili na glasanju, Jurić kaže da je smatrao da će bezbednost najmlađih ujediniti društvo, a da se ispostavilo da nije tako.

„Želim da zahvalim svima koji su podržali ovaj zakon u momentu kada je njima odgovaralo. Neka im bude na savesti zato što danas nisu bili u Skupštini“, rekao je Jurić.

Za izmene Krivičnog zakonika danas su glasali poslanici vladajuće većine, prisutni poslanici Srpske radikalne stranke, poslanik Đorđe Vukadinović, poslanice LSV Olena Papuga i Nada Lazić, dok je poslanik DS Radoslav Milojičić prvo najavio podršku, ali je ipak odlučio da ne glasa.

Deo opozicije koji bojkotuje Parlament nije ni danas bio u Skupštini, a među njima je bilo onih koji su potpisali inicijativu Igora Jurića.

Jurić je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, ministrima Neli Kuburović i Nebojši Stefanoviću koji su prepoznali inicijativu građana i podržali njihove zahteve.

Takođe, zahvalio je poslanicima koji su danas glasali „za“, kao i novinarima koji su omogućili da se čuje njihov glas.

„Ovo je jedna velika pobeda građana Srbije. Pokazali smo da udruženi možemo da uradimo mnogo dobrih stvari“, istakao je Jurić.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene Krivičnog zakonika kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna kazna zatvora za najteža krivična dela.

Doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je u skladu s predlogom Fondacije „Tijana Jurić“, koji je podržalo oko 160.000 građana.

Doživotna kazna zatvora proširena je i na sva druga krivična dela za koja je prema važećem zakonu predviđena kazna od 30 do 40 godina.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala