U zatvorskoj pobuni u Tadžikistanu ubijeno 29 zatvorenika

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaZatvor
Zatvor - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tri čuvara i 29 zatvorenika ubijeno je tokom pobune koja je izbila u noći između nedelje i ponedeljka u strogom zatvoru u gradu Vahdat, 15 kilometara jugoistočno od Dušanbea, saopštio je zamenik ministra pravde i načelnik glavne uprave Odeljenja za izvršavanje kazni Tadžikistana Mansurdžon Umarom.

„U nemirima su ubijena tri zatvorska stražara i 29 zatvorenika, pri čemu su se osam njih zatvorenici sami obračunali“, rekao je on.

Ovaj zatvor je u nadležnosti Glavne uprave za izvršenje kazni Ministarstva pravde Tadžikistana i u njemu se nalazi oko 1.500 zatvorenika.

Prema saopštenju pres-službe Ministarstva pravde zemlje, nemire su započeli osuđenici za pripadnost grupi DAEŠ koja je zabranjena u Rusiji.

Ministarstvo je rekonstruisalo sliku događaja: oko osam sati uveče po lokalnom vremenu, grupa od 30 zatvorenika naoružanih noževima i drugim oštrim predmetima uhvatila je trojicu zatvorskih čuvara i ubila ih, tražeći da budu oslobođeni.

„Tokom pregovora između samih kriminalaca počeli su okršaji koji su prerasli u oružani sukob“, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Radnici zatvora zatražili su da se poštuje red, ali zatvorenici nisu poslušali i napali su druge čuvare, od kojih su neki povređeni.

Prema informacijama Ministarstva pravde, administracija je preduzela „odlučne mere za stabilizaciju situacije“.

Trenutno je situacija pod kontrolom; istražne vlasti nastavljaju da istražuju ovaj događaj, dodaje Ministarstvo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala