Vila na Ibici, lepa „Ruskinja“ i neviđena kampanja kako je „Rusija okupirala Austriju“

Pratite nas
Vladajuća koalicija u Austriji našla se pod udarom nakon što je procurio video-snimak na kom se vidi zamenik kancelara Hajnca Kristijana Štrahea kako navodno pregovara sa „nećakom jednog ruskog oligarha“. Mnogi su na Zapadu požurili da za sve okrive — Rusiju.
Protest u Beču - Sputnik Srbija
Beč: Oko pet hiljada ljudi na ulicama zbog novog političkog skandala

Video-snimak prikazuje sastanak koji je u julu 2017. godine održan u jednoj vili na Ibici, gde su Hajnc Kristijan Štrahe i njegov štićenik Johan Gudens navodno dogovarali sumnjive poslove sa neidentifikovanom ženom.

Razgovor je navodno trajao satima, a jedna od opcija koje su, prema nekim navodima, razmatrane, odnosila se na plan da misteriozna žena i njen „pratilac“ kupe deonice u jednom od vodećih austrijskih tabloida — „Kronen cajtungu“ i da preko tog lista podrže Štraheovu stranku FPO (Slobodarska partija) na izborima koji su održani u oktobru 2017. godine.

Slobodarska partija je postala treća po snazi u Parlamentu, a ušla je u vladajuću koaliciju. U zamenu za usluge, političari su rekli da bi građevinski biznis ove žene dobio podršku Vlade kada stranka dođe na vlast. Političari su navodno razgovarali i o tome kako da zaobiđu austrijske zakone o transparentnosti političkih donacija, kako bi novac upumpavali preko dobrotvornih akcija.

Opozicija je zbog skandala pozvala na raskid vladajuće koalicije, što bi moglo da dovede do vanrednih izbora. 

Nakon objavljivanja skandala, mnogi su na Zapadu požurili da i u ovom slučaju vide novi „Rašagejt“ (russiagate — politički skandal iza kog stoji Rusija), piše RT. Oni tako navode da je ovo dokaz da je Moskva „kupila ili potplatila FPO“, kako bi se uništila austrijska slobodna štampa. Ključni „dokaz“ je to što su Štrahe i Gudens razgovarali sa osobom koja je opisana kao „nećaka ruskog oligarha“.

Austrijski vice-kancelar Hajnc-Kristijan Štrahe - Sputnik Srbija
Ciljani politički atentat: Štrahe podneo ostavku

Nemački mediji, koji su prvi objavili snimak, navode da je žena govorila ruski i engleski. To ostavlja prilično široko polje opcija ko bi ona mogla da bude, a ne samo rođaka biznismena pod kontrolom Kremlja, preko kojeg je ruska Vlada želela da utiče na Austriju, piše RT.

Sam Štrahe je u subotu rekao da je žena koja je govorila ruskim jezikom letonska državljanka, koja je Gudensu rekla da su ona i njena ćerka htele da se presele u Beč kako bi obezbedile sastanak. 

Članak u „Špiglu“ navodi i da je video-snimak očigledna nameštaljka za lidere FPO. Skandal je, zgodno, izbio samo nekoliko dana pred izbore za Evropski parlament u Austriji i mogao bi ozbiljno da ošteti rezultat FPO.

U svakom slučaju, čak i da je „nećaka“ bila agent ruske Vlade, ona izgleda i nije uspela da uključi Štrahea i Gudensa u plan o ometanju austrijskih izbora. Sudeći prema svim izveštajima, nikakav dogovor nije postignut na sastanku. Kada je reč o tabloidu „Kronen cajtung“, on jeste delimično promenio vlasničku strukturu nakon ovog sastanka, ali to se desilo u jesen 2018. godine, a kupac je bio austrijski preduzetnik Rene Benko, koji je „Špiglu“ rekao da je kupovina bila strogo komercijalna.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala