Štrahe: Žena na skandaloznom snimku nije Ruskinja nego Letonka

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaVice-kancelar Austrije Hans Kristijan Štrahe
Vice-kancelar Austrije Hans Kristijan Štrahe - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hajnc Kristijan Štrahe, koji je podneo ostavku na dužnost vicekancelara Austrije i predsednika Austrijske partije slobode zbog skandala s video-snimkom, izjavio je da je osoba koja se na njemu pojavljuje Letonka, a ne Ruskinja.

Štrahe je izjavio da su se zameniku predsednika Austrijske partije slobode Johanu Hudensu, koji se takođe pojavljuje na snimku, obratile dve žene u vreme kada je bio u žalosti zbog smrti oca. One su mu ispričale da ih interesuje lovačko imanje njegove porodice.

„Verovatno je letonska državljanka Evropske unije ispričala da sa kćerkom želi da se preseli u Beč, da se nastani u Austriji i da uloži investicije“, rekao je političar na konferenciji za novinare i dodao da je kasnije, na leto 2017. godine, bio razgovor koji je snimljen kamerama. 

Protest u Beču - Sputnik Srbija
Beč: Oko pet hiljada ljudi na ulicama zbog novog političkog skandala

Štrahe je naveo da se nakon toga više nikada nije video s tom ženom, da niko iz njegove partije nije bio u kontaktu s njom, a da partija od nje nije dobijala nikakve prihode. 

Ranije su listovi „Špigl“ i „Zidojče cajtung“ saopštili, pozivajući se na video-snimak koji su dobili, da je Štrahe 2017. godine s navodnom Ruskinjom Aljonom Makarovom razmatrao mogućnost da ona kupi austrijski list „Kronen cajtung“ i da to iskoristi za promociju na parlamentarnim izborima.

Listovi su naveli da je na sastanku bilo reči i o drugim poslovima, preko kojih bi Makarova navodno mogla da dobije pristup državnim ugovorima u zamenu za pomoć Austrijskoj partiji slobode. Vrhovno tužilaštvo Beča saopštilo je da će proveriti taj video-snimak.

List „Velt“ je saopštio da je razgovor čiji su odlomci dospeli u medije trajao punih šest sati, a da se ispostavlja da je takozvana „Ruskinja“ samo mamac, odnosno, da je sastanak koji je snimljen bio samo „zamka“. Istog je mišljenja i sam „Špigl“, koji precizira da je vila u kojoj se razgovaralo o milionskim poslovima bila opremljena s nekoliko video-kamera. Ostaje nejasno ko je i s kakvim ciljem napravio zamku za budućeg vicekancelara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala