Peskov: Rusija zainteresovana za rad u Savetu Evrope samo na ravnopravnoj osnovi

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaZgrada Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu
Zgrada Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je zainteresovana za rad Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) i Saveta Evrope, ali se to praktično može sprovesti samo na ravnopravnoj osnovi, izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Stav Rusije je bio apsolutno detaljan. On je jasan i dosledan. Rusija je zainteresovana za rad PS SE, zainteresovana je za Savet Evrope, ali ovaj interes se praktično može realizovati samo na apsolutno ravnopravnoj osnovi, kada Rusija, ruska delegacija može apsolutno ravnopravno i punopravno da učestvuje u radu svih mehanizama. U suprotnom, naravno, teško da se može govoriti o saradnji“, odgovorio je Peskov na pitanje da li će se Rusija vratiti u PS SE i da li to znači da je sukob iscrpljen i da će Rusija ostati u Savetu Evrope.

Zgrada Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija
Lavrov: Rusija ne namerava da izlazi iz Saveta Evrope

Portparol ruskog predsednika je naglasio da se trenutno u Helsinkiju nalazi ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji će dati sve procene. Ranije je sam Lavrov rekao da Rusija ne pokušava da napusti Savet Evrope, kako to pokušavaju da prošire glasine, ne odbija nijednu svoju obavezu, uključujući i finansijske.

Ranije je Odbor ministara Saveta Evrope, čiji se sastanak održava u Helsinkiju, objavio izjavu u kojoj se navodi da sve zemlje Saveta Evrope moraju imati pravo na ravnopravno učešće u Odboru ministara i PS SE-u.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala