Kijev: Ruski zvaničnici nisu pozvani na inauguraciju Zelenskog

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVladimir Zelenski
Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kijev nije poslao poziv ruskim zvaničnicima za inauguraciju novoizabranog predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog 20. maja, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Ukrajine Katarina Zelenko.

„Ruska Federacija nije pozvana na taj događaj. Pozvali smo one naše partnere i države koje, naravno, aktivno sarađuju s Ukrajinom, koje su naši partneri i prijatelji“, rekla je Katarina Zelenko za televizijski kanal „112 Ukrajina“.

Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija
Inauguracija Zelenskog zakazana za 20. maj

Prema njenim rečima, dolazak na ceremoniju inauguracije Vladimira Zelenskog u Kijev već su potvrdili lideri Letonije, Litvanije, Estonije, Gruzije i Mađarske.

Posetu su potvrdili i potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, kao i pomoćnik generalnog sekretara NATO-a.

Zelenkova je dodala da će svečanom polaganju predsedničke zakletve prisustvovati i predstavnici vlada i parlamenata zemalja-članica Evropske unije i G7.

„Očekujemo učešće nekoliko desetina ambasadora“, dodala je ona, ne isključujući mogućnost da u okviru tih poseta budu održani i bilateralni susreti novog predsednika s inostranim zvaničnicima.

Vladimir Zelenski je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora, uz podršku 73,22 odsto birača. Za njegovog protivkandidata, aktuelnog predsednika Ukrajine Petra Porošenka glasalo je 24,45 odsto birača.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala