Erdogan potvrdio da Turska ne odustaje od S-400

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaRaketni sistem S-400
Raketni sistem S-400 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska je potvrdila da, bez obzira na američki „pritisak bez presedana“, neće biti nikakvih promena u dogovoru s Rusijom o isporukama S-400, izjavila je predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko posle sastanka s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

„On je izjavio da, bez obzira na pritisak bez presedana, kao predsednik može da kaže da nikakvih promena neće biti i da će dogovor biti ispunjen“, rekla je Matvijenkova.

Turska je ranije saopštila da neće odustati od kupovine S-400 i da prvi kontingent sistema protivvazdušne odbrane treba da stigne u zemlju u julu.

SAD su saopštile da sistemi S-400 ne odgovaraju NATO standardima. Vašington preti Ankari sankcijama, kao i obustavom ili odlaganjem prodaje najnovijih aviona F-35 Turskoj, koja je jedan od učesnika u međunarodnom programu SAD za proizvodnju tih aviona.

Ankara je u više navrata saopštila da S-400 ne predstavlja opasnost za američke avione F-35.

Radovi na izgradnji gasovoda Turski tok na Crnom moru - Sputnik Srbija
„Gasprom“: „Turski tok“ će proraditi do kraja godine

„Turski tok“ će biti otvoren na vreme

Valentina Matvijenko je kazala i da je u razgovoru s turskim predsednikom potvrđeno da će gasovod „Turski tok“ biti pušten u rad u predviđenom roku, do kraja godine.

„Njegova podvodna deonica je već završena i jasno je da će, kako je bilo i planirano, do kraja godine ruski gas već poteći kroz ’Turski tok‘“, navela je Matvijenkova.

Na pitanje novinara o perspektivama gasovoda „Severni tok“, ona je odgovorila da veruje da će taj projekat biti realizovan.

„Turski tok“ je gasovod kojim se „plavo gorivo“ izvozi iz Rusije u Tursku kroz Crno more, kao i u susedne zemlje.

Projekat podrazumeva izgradnju gasovoda od dva kraka, ukupnog kapaciteta od po 15,75 milijardi kubnih metara.

Prvi krak je predviđen za isporuku ruskog gasa turskim potrošačima, a drugi za snabdevanje zemalja Južne i Jugoistočne Evrope. Gasovod bi trebalo da počne da radi do kraja ove godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala