Iran zvanično prestao da ispunjava deo nuklearnog sporazuma

© AP Photo / Vahid SalemiIransko naoružanje
Iransko naoružanje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iranske vlasti su saopštile da su zvanično prestale da ispunjavaju jedan deo obaveza iz nuklearnog sporazuma, prenosi agencija „ISNA“, pozivajući se na izvore u Organizaciji za nuklearnu energiju Irana.

Kako se precizira, takvu odluku je doneo Savet za nacionalnu bezbednost Irana.

Predsednik Irana Hasan Rohani - Sputnik Srbija
Iran postavio ultimatum Zapadu: Imate 60 dana

Prethodno je iransko Ministarstvo spoljnih poslova na godišnjicu istupanja SAD iz nuklearnog sporazuma – 8. maja objavilo da smanjuje svoje obaveze prema pet preostalih potpisnika dokumenta, nakon čega je Hasan Rohani uputio liderima tih zemalja zvanično pismo o tome.

Teheran je u pismu naveo da je Berlinu, Parizu, Londonu, Pekingu i Moskvi dato 60 dana da obezbede interese Irana, a zauzvrat će se Teheran vratiti implementaciji sporazuma.

U isto vreme, administracija američkog predsednika Donalda Trampa je preusmerila nosač aviona „Abraham Linkoln“ na Bliski istok, jer se očekivalo da će Iran odustati od dogovorenih obaveza da zamrzne svoj nuklearni program.
SAD su ponovo uvele deo sankcija Iranu 7. avgusta prošle godine. Dodatne američke sankcije, koje su pokrile izvoz nafte, stupile su na snagu 5. novembra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala