Vanredno u Centru u Nišu: Rusi spremni da pomognu Srbiji i regionu u slučaju poplava

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaJedinice Ministarstva za vanredne situacije Rusije (MČS)
Jedinice Ministarstva za vanredne situacije Rusije (MČS) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zbog opasnosti od poplava u regionu, u Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu uvedeno je stanje povećane pripravnosti. Na poziv ugroženih država spremni smo odmah da reagujemo, a u slučaju potrebe, pomoć bi mogla da stigne i iz Rusije, kaže za Sputnjik zamenik direktora Centra Oleg Ganijev.

Kiša koja neprekidno pada od nedelje napravila je velike probleme u regionu. Vanredno stanje proglašeno je u delu toka Vrbanje i Vrbasa u Republici Srpskoj. Vrbanja je odnela i privremeni pešački most u Čelincu, gradiću blizu Banjaluke, a sinoć su se u tom mestu oglasile i sirene za uzbunu. Zbog nabujalih reka i kiše koja i dalje pada, u Banjaluci danas ne rade škole i vrtići.

Ništa manje dramatično nije ni u Hrvatskoj, gde se, kao i u Bosni i Hercegovini, tokom dana očekuje vrh poplavnog talasa.

© Foto : Olga Liaskovska ManojlovićOleg Ganijev - zamenik direktora Srpsko - ruskog humanitarnog centra za operativno reagovanje.
Oleg Ganijev - zamenik direktora Srpsko - ruskog humanitarnog centra za operativno reagovanje. - Sputnik Srbija
Oleg Ganijev - zamenik direktora Srpsko - ruskog humanitarnog centra za operativno reagovanje.

Zbog opasnosti od poplava u Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu uvedeno je stanje povećane pripravnosti. Pratimo situaciju iz minuta u minut, ali smo od Moskve, odnosno Nacionalnog centra za upravljanje u kriznim situacijama, tražili detaljnu prognozu, da bismo videli razvoj situacije, posebno šta se trenutno dešava na prostoru Bosne i Hercegovine, kaže za Sputnjik Oleg Ganijev, zamenik direktora Srpsko-ruskog humanitarnog centra.

„Te podatke dobićemo na osnovu kosmičkog monitoringa, odnosno osmatranja iz satelita. Istovremeno smo na vezi sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije i Ministarstvom za vanredne situacije Rusije. Na osnovu njihovih usaglašenih odgovora — Centar je spreman da reaguje. Da bi se to dogodilo, potrebno je da dobijemo zahtev od države koja je zahvaćena elementarnom nepogodom. Ako do zahteva dođe, Centar može da dostavi svoje operativne snage, ali i materijalno-tehničke resurse koji su potrebni zemlji koja se trenutno nalazi pod elementarnom nepogodom“, kaže Ganijev.

© Foto : SRHCKonačno na sigurnom - spasilac iz Rusije pokazuje unesrećenima put za evakuaciju iz poplavljenog područja.
Konačno na sigurnom - spasilac iz Rusije pokazuje unesrećenima put za evakuaciju iz poplavljenog područja. - Sputnik Srbija
Konačno na sigurnom - spasilac iz Rusije pokazuje unesrećenima put za evakuaciju iz poplavljenog područja.

On podseća da je Centar u Nišu tu da pomogne svima u regionu, kao i ranije u vreme poplava i požara, ali još jednom podseća da ne može da reaguje samostalno, već isključivo po zahtevu države ugrožene poplavama. Spasioci koji se nalaze u u Nišu spremni su da pomognu, ali i ovoga puta možemo da očekujemo pomoć koja bi stigla iz Rusije, kaže Ganijev za Sputnjik.

„Ukoliko, recimo, od vlasti Bosne i Hercegovine dobijemo zahtev za pomoć Centra, odnosno Ruske Federacije, naše Ministarstvo za vanredne situacije je takođe spremno da izdvoji pomoć koja bi se pre svega ticala ljudskih resursa, profesionalnih spasilaca koji su specijalizovani upravo za operacije u poplavama, a Centar iz Niša bi u tom slučaju dostavio sve potrebne materijalne i tehničke resurse za uklanjanje posledica ove elementarne nepogode“, ističe Ganijev.

© Foto : RSHCSpasioci Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije po sletanju u Srbiju u maju 2014. godine.
Spasioci Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije po sletanju u Srbiju u maju 2014. godine. - Sputnik Srbija
Spasioci Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije po sletanju u Srbiju u maju 2014. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala