Federika Mogerini: Transformacija KBS postepeno i po kosovskom ustavu

© AFP 2023 / Thierry Charlier Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini
Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je da bi „kosovske bezbednosne snage“ trebalo da se transformišu samo u postepenom procesu i u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom, prenela je prištinska „Gazeta ekspres“.

Kosovske bezbednosne snage - Sputnik Srbija
Bivši komandant KBS-a: Kosovska vojska ima pravo da deluje i na severu
U pisanom odgovoru za taj list, Mogerinijeva je podsetila da je kosovski parlament usvojio zakon o „kosovskim bezbednosnim snagama“ 14. decembra prošle godine, te da Evropska unija i dalje smatra da mandat tih snaga treba da se menja samo kroz sveobuhvatan i postepen proces.

Mogerinijeva kaže i da se EU nada da će Priština odgovoriti na svoje obaveze prema sporazumima postignutim u Briselu.

„Evropska unija je, u raznim prilikama, ponovila nadu da će Kosovo nastaviti da ispunjava svoje obaveze prema prvom sporazumu postignutom u Briselu u aprilu 2013. godine i njegovim bezbednosnim aranžmanima. NATO je javno izjavio da će nastaviti misiju kosovskih snaga (KFOR) kako bi obezbedio sigurno okruženje na Kosovu i da će Severnoatlantski savet razmotriti nivo angažovanja NATO-a sa ’kosovskim bezbednosnim snagama‘“, zaključila je Mogerinijeva, preneo je Tanjug.

Skupština Kosova je 10. decembra prošle godine izglasala tri nacrta zakona o transformaciji KBS, a kako se očekuje potpuna transformacija bi trebalo da bude okončana u periodu do 10 godina.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala