Marin le Pen: Ne finansira nas Rusija

© Sputnik / Kristina AfanasyevaKandidat za predsednika Francuske Marin le Pen
Kandidat za predsednika Francuske Marin le Pen - Sputnik Srbija
Pratite nas
Liderka „Nacionalnog ujedinjenja“ Francuske (bivši „Nacionalni front“) Marin le Pen, koja je u poseti Talinu, izjavila je da Rusija ne finansira njenu partiju.

U Talinu je 14. maja održan sastanak lidera desno-populističkih i nacionalističkih partija Evropske unije, koje su članice pokreta „Za narode i slobodu Evrope“. Tokom sastanka je bilo reči o programu saradnje nacionalističkih partija Evrope koje nameravaju da stvore jedinstvenu partiju u Evropskom parlamentu.

Kandidat za predsednika Francuske Marin le Pen - Sputnik Srbija
Marin le Pen: Mi smo žrtva „bankarske fatve“

„Rusija nas ne finansira. To je sve laž. Nijedna evropska banka nije bila saglasna s tim da nam odobri kredit, odnosno, bili smo prinuđeni da tražimo kredit po svetu. Prosto se dogodilo tako da je češko-ruska banka pristala da nam odobri kredit za tu sumu, pritom, uz veoma loš procenat. Dobili smo kredit, ali ćemo ga vratiti“, rekla je Le Penova na konferenciji za novinare u Talinu nakon završetka sastanka.

U junu 2015. godine Marin le Pen je izjavila da je njena partija podigla kredit u jednoj od ruskih banaka, negirajući optužbe poslanika Evropskog parlamenta da „Nacionalni front“ dobija sredstva od Vlade Rusije. U februaru naredne godine u francuskim medijima su se pojavile informacije o tome da je „Nacionalni front“ od ruskih banaka zatražio zajam od 27 miliona evra za finansiranje predizborne kampanje partije na predsedničkim i parlamentarnim izborima. Kasnije se ispostavilo da je kredit partiji odobrila Prva češko-ruska banka.

Le Penova i njena partija se zalažu za razvijanje odnosa s Rusijom i protiv produžavanja sankcija Rusiji. Ona je kao francuski predsednički kandidat mesec dana uoči izbora novog lidera zemlje 2017. godine posetila Moskvu, gde se sastala s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i ruskim poslanicima.

Na predsedničkim izborima u Francuskoj plasirala se u drugi krug, u kojem je dobila 34 odsto glasova i izgubila od protivkandidata Emanuela Makrona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala