Zašto je Pompeo otkazao put u Moskvu

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Otkazivanje „moskovskog dela“ posete američkog državnog sekretara Majka Pompea Rusiji povezano je sa njegovim rasporedom, a sastanci u Sočiju će se održati u potpunosti bez skraćivanja, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov za Sputnjik.

„Planovi državnog sekretara su se promenili. Sada će on stići u Soči bez dolaska u Moskvu, mislim da je to isključivo povezano sa promenama u njegovom rasporedu. Svi planirani pregovori će se odvijati u potpunosti bez ikakvih skraćivanja“, potvrdio je Rjabkov.

Američki državni sekretar Majk Pompeo ukrcava se u avion - Sputnik Srbija
Pompeo otkazao posetu Moskvi

On je dodao da bi tokom posete američkog državnog sekretara Sočiju hipotetički moglo da bude reči o sastanku ruskog i američkog lidera Vladimira Putina i Donalda Trampa na sastanku G20 u junu u Osaki.

„Uvek smo govorili da prisustvo lidera na događaju odgovarajućeg nivoa ostavlja takvu mogućnost. Ali ranije smo videli kako je američka strana sama otkazivala prethodno postignute sporazume i menjala svoje planove. Stoga ne bih sada predviđao nikakvo razmatranje o ovom ili onom pitanju, ali hipotetički, takva perspektiva postoji“, objasnio je visoki ruski diplomata.

Moskva i Vašington i dalje imaju velike razlike u stavovima, ali osnovna stvar je da se pragmatično radi na prevazilaženju razlika, dodao je on.

„Bilo bi korisno da razjasnimo da li je američka administracija spremna da razvije pozitivan impuls koji je našem dijalogu dao telefonski razgovor predsednika 3. maja. Mi polazimo od činjenice da će po svim aktuelnim temama, od kontrole naoružanja do Venecuele, biti prilike za detaljan razgovor“, objasnio je Rjabkov.

On je naglasio da ukoliko na sastanku sa američkim državnim sekretarom uspeju da se utvrde koraci za nastavak sadržajnog i intenzivnog dijaloga u oblasti kontrole naoružanja, to bi samo po sebi bio važan ishod njegove posete.

Ranije je objavljeno da Pompeo otkazuje moskovski deo puta u Rusiju, koji je planiran za 13. maj, ali da će se sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Sočiju, kao što je i planirano.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala