Dodik: Bez zajedničkog stava svih Srba nema rešenja

© Tanjug / Dimitrije GolMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je današnji razgovor predsednika Aleksandra Vučića sa patrijarhom i vladikama SPC od značaja, jer, ističe, bez zajedničkog stava svih važnih faktora u Srbiji i svih Srba ne može da se reši nijedno važno državno ni nacionalno pitanje.

„Podeljenost oko toga kako rešiti neko važno pitanje, poput Kosova i Metohije, svakako smanjuje šanse da to bude u prilog dobrih rešenja koja očekujemo“, rekao je Dodik nakon što je sa predsednikom Srbije prisustvovao Saboru SPC na poziv patrijarha.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Jedan vladika je rekao — Vučiću, šta god da uradiš, bićeš kriv

Dodik je ocenio da treba biti racionalan i realan, te dodao da je to ono što se danas prvi put čulo i govorilo i o raznim mogućnostima za eventualno rešenje, o pitanju razgraničenja…

Dodik je istakao da je današnji sastanak važan, bez obzira što su neki govorili da li za tim ima potrebe ili ne, jer je korisno da se na tom nivou i kapacitetu vode dijalog i razgovor kako bi se utvrdio zajednički stav.

„Bez zajedničkog stava svih važnih faktora u Srbiji i svih Srba u celini ne može da se reši nijedno važno državno ni nacionalno pitanje“, podvukao je Dodik.

On je zahvalio patrijarhu Irineju na pozivu da učestvuje u zasedanju Sabora, koji je prilika da se najotvorenije razgovara o svim pitanjima državne i nacionalne politike, u čemu Crkva ima značajnu ulogu.

Patrijarh Irinej na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC - Sputnik Srbija
Patrijarh Irinej posle Sabora o KiM: Neizvesno je, nadamo se u Boga i istoriju

Dodik je preneo da je razgovor bio otvoren i da nije bilo „nikakvih skrivenih ni tema, ni odgovora, niti je šta ostalo skriveno“, već je bio ozbiljan razgovor, u kojem je, kaže, njemu bilo nešto lakše nego predsedniku Srbije.

„Video sam jednu iskrenost u diskusijama svih, a pristup koji je Vučić pokazao na otvorene teme bio je veoma jasan i nije ostavio dileme, kao što ni zaključci nisu ostavili nikakve dileme“, rekao je Dodik, preneo je Tanjug.

„Važno je da smo kroz razgovor koji smo vodili došli do saglasja da je bitno da se održi dijalog i da taj dijalog ne treba da se vodi putem javnosti, koji samo još više unosi problema, nego putem otvorene diskusije ovog i sličnog formata“, rekao je Dodik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala