Tramp zapretio: Ako Kina odmah ne reaguje, biće mnogo gore

© AP Photo / Pablo Martinez MonsivaisPredsednici Kine i SAD, Si Đinping i Donald Tramp, na bilateralnom sastanku G20 u Buenos Ajresu
Predsednici Kine i SAD, Si Đinping i Donald Tramp, na bilateralnom sastanku G20 u Buenos Ajresu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je da bi Kina odmah trebalo da reaguje u uslovima kinesko-američkih trgovinskih pregovora ili će dogovor biti „mnogo gori“ za Peking ukoliko bude potrebno ponovo da se pregovara u Trampovom drugom predsedničkom mandatu.

Tramp je naveo da bi Kina „mogla i da sačeka“ američke izbore 2020. i nada se da će na njima pobediti demokrate.

„Mislim da Kina misli da je toliko mnogo pogođena nedavnim pregovorima da bi mogla i da sačeka sledeće izbore 2020. kako bi videla da li će joj se posrećiti da pobede demokrate, u kom slučaju će nastaviti da gule Sjedinjene Američke Države za 500 milijardi dolara“, napisao je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

​On je dodao da je jedini problem u tome što će on pobediti, a dogovor „za njih postati mnogo gori ukoliko o njemu bude moralo da se pregovara u drugom mandatu“. „Bilo bi im pametno da sada reaguju, ali volim da ubirem visoki porez!“, istakao je Tramp.

U petak je Trampova administracija povećala nivo carina sa 10 na 25 odsto na uvoznu robu iz Kine u vrednosti od 200 milijardi dolara. Kasnije istog dana Tramp je naredio da se tarife podignu za svu preostalu robu koju Sjedinjene Američke Države uvoze iz Kine, čija je ukupna vrednost oko 300 milijardi dolara.

Poslednji krug američko-kineskih pregovora završen je u Sjedinjenim Američkim Državama 10. aprila. Strane nisu postigle nikakav dogovor, ali su se dogovorile da se sastanu za dalje pregovore u Pekingu. Kineski zamenik premijera Liu He, koji je predvodio kinesku delegaciju na bilateralnim razgovorima u Vašingtonu, izjavio je u intervjuu za kinesku televiziju Si-Si-Ti-Vi da će Peking biti prisiljen da uzvrati, ali se nada da će se Vašington uzdržati.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp na samitu NATO-a - Sputnik Srbija
Tramp naredio: Udar na Kinu od 300 milijardi dolara

Američki predsednik napisao je u svom ranijem tvitu da šanse za ukidanje carina zavise od rezultata budućih pregovora između Vašingtona i Pekinga. Tramp je dodao da će poslednje carine, koje su stupile na snagu u petak u 12.01, stvoriti „masivno plaćanje“ koje će ići direktno u američko Ministarstvo finansija.

Vašington i Peking pokušavaju da prevaziđu nesuglasice koje su se pojavile nakon Trampove odluke prošlog juna o nametanju 25 odsto carina na kinesku robe u vrednosti od 50 milijardi dolara u pokušaju da popravi američko-kineski trgovinski deficit. Od tada su strane razmenile nekoliko rundi trgovinskih nameta.

Sve vesti
0