Popović: Dijalog u Briselu propao, uključiti Rusiju, Kinu i Ameriku

CC0 / / SAD, Rusija i Kina
SAD, Rusija i Kina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Smešno je da se dijalog Beograda i Prištine odvija u Briselu, koji više nema i neće imati snage, već je neophodno da se u dijalog uključe Rusija, Kina i SAD, izjavio je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović.

„Nikada Srbija neće dati ni metar Kosova. Ne pregovara se samo u Briselu, Savet bezbednosti UN razmatra situaciju na Kosovu svakih pola godine. To što je neka vlast napravila takvu glupost, jednu od najvećih istorijskih grešaka — da se pregovori o Kosovu izmeste iz SB UN gde imamo stalnu podršku Rusije i Kine u Evropsku uniju — greška je prethodne vlasti, nažalost. Ali, ispravićemo i to“, rekao je Popović na TV Prva.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović - Sputnik Srbija
Popović: Odbranom celovite Srbije Putin brani mir u svetu

Što se tiče ideje razgraničenja, on je rekao da ne zna šta ona predstavlja, ali da zna da je srpski narod protiv bilo kakve podele Kosova i Metohije.

„Lično sam za bilo kakav kompromis sa Albancima. Nikada se o tome (razgraničenju) nije razgovaralo. Predsednik (Aleksandar) Vučić ima mandat da pregovara, i to radi briljantno. Videćemo šta će biti rezultat. Sa albanske strane nemate nikakve sagovornike, oni rade šta hoće. Srbija je dala sve, a ništa nije dobila i briselski pregovori su propali“, rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, dijalog Beograda i Prištine trebalo bi vratiti u prvobitni format iz 2013. i 2014. godine, a da se ono što je dato Albancima anulira i „krene od nule“.

„Srbija neće dati ni metar svoje teritorije, ali je za kompromis. Srbija pokazuje da je za razgovore. Oni uvode takse, vojsku, ruše Rezoluciju 1244… Deset godina se vodila politika da se preda Kosovo, sada se Kosovo više ne da. S predstavnicima Albanaca treba da se pregovara. Ja sam za kompromis i on mora da se nađe. Trebalo bi biti inovativan, ali kompromis mora da bude u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244. Ako živimo u Evropi, trebalo bi da poštujemo zakone, ako smo članica UN, trebalo bi da poštujemo međunarodne zakone i Rezoluciju 1244. Ne damo svoju teritoriju“, izjavio je Popović.

Upitan o tome ko su istinski saveznici Srbije, Popović ističe da su to pre svega one zemlje koje poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

„Ako 25 zemalja prizna Kosovo kao nezavisno, onda nam nisu neki veliki prijatelji. Da nije bilo predsednika (Vladimira) Putina i Rusije u poslednjih 15 godina, ne bi bilo Rezolucije 1244, Kosovo bi bilo nezavisno, Kosovo bi bilo član Uneska i, što je najgore, Srbi bi bili proglašeni, jedini u svetu, kao genocidni narod. Vetom predsednika Putina i Rusije u Savetu bezbednosti UN mi nismo proglašeni za genocidni narod, a to je pokušaj revizije istorije. To su saveznici, a nisu nam saveznici oni koji nam otimaju teritoriju“, istakao je Popović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala