Reč imaju heroji: Borci protiv nacista i NATO-a u istom stroju

© Sputnik / Radoje PantovićPredrag Kruševac
Predrag Kruševac - Sputnik Srbija
Pratite nas
Parada održana u Nišu pod nazivom „Odbrana slobode“ povodom Dana pobede nad fašizmom u srpsku vojničku tradiciju i ikonografiju donosi nešto novo.
Kapetan Vasilij Anatoljevič Doroženko - Sputnik Srbija
Šef posade ruskog tenka otkriva šta može moćni oklopnjak koji je stigao u Srbiju

Defile veterana ratova od 1991. do 2000. (zaključno sa onima koji su se borili protiv albanske terorističke pobune u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa) prvi put poslao je poruku da neko misli na veterane tih ratova, ljude koji su se do sada suočavali sa mnogim problemima.

To mišljenje deli i penzionisani pukovnik Nevenko Ćongrad, jedan od učesnika defilea veterana:

„Jako sam ponosan što smo učestvovali na paradi. Posle 1999. mi (veterani) smo malo bili skrajnuti. Poslednjih godina pridaje nam se veća pažnja i nadam se da će nam se još veća pažnja posvetiti“, kaže on.

Ćongradov saborac, Hadži Milorad Stošić, kao narodni poslanik imao je poziv da bude i u svečanoj loži.

© Sputnik / Radoje PantovićDušan Lukić
Dušan Lukić - Sputnik Srbija
Dušan Lukić

„Odlučio sam se za stroj, osećao sam potrebu da budem među svojim drugarima koji su izneli veliki teret u svim dešavanjima koja su nam se dogodila“, objašnjava on.

Poziv za defile se ne odbija, kaže veteran Slavoljub Savić:

„Barem ne mi koji smo se jednom zakleli i pod zakletvom ostajemo do kraja života.“

Dušan Lukić, nosilac Partizanske spomenice i artiljerijski pukovnik u penziji, jedan je od veterana koji su paradu pratili iz svečane lože. Opšti utisak je, prema njegovim rečima, izuzetan.

„Malo je ovakvih uvežbanih jedinica kao kolektiva, kao pojedinaca, a i kao združenih snaga“, kaže on i napominje da se radi o kompleksnijim i složenijim jedinicama u odnosu na one kojima je on komandovao.

Ruski tenk t-72 na vojnoj paradi u Nišu GIF0 - Sputnik Srbija
Ruski tenk „prodefilovao“ Nišom

„Ranije su to bile daleko veće jedinice, a sada su ešaloni uvežbani i kao posebne jedinice i kao posebni ešaloni. To je ono što im, po mom mišljenju, daje prednost, uvežbanost i uigranost“, smatra on.

Ples sa puškama

Uigranost su prikazali i pripadnici Garde u egzerciru, kako ga gardijski poručnik Predrag Kruševac naziva, plesu sa puškama. Garda se ovoj tradiciji, koja je u vreme kraljevine održavana svake godine od 1924, vratila na 180. godišnjicu svog osnivanja, 2010.

„Svi pripadnici garde, počeši od mene, koji smo danas bili u sastavu egzercira, ponosni smo što smo pripadnici Vojske Srbije i ponosni smo što smo uzeli učešće na događaju poput ovog“, rekao je poručnik Kruševac.

Raketni sismet Neva na vojnoj paradi u Nišu - Sputnik Srbija
Američka agencija: Srbija demonstrirala silu zbog Kosova i savezništva sa Rusijom

Vraćanje tradicijama je upotpunjeno nečim novim. U slučaju parade, to je novo oružje, kao što su nova borbena vozila i borbeni sistemi, među kojima se izdvaja „Šumadija“, prvi put prikazana na jednoj paradi.

Osim njih, prikazani su i novi helikopteri, avioni, ali i modernizovani tenk T72, koji bi uskoro, sa još 29 takvih mašina, trebalo da se nađe u sastavu naoružanja srpske vojske, kao donacija iz Rusije.

Sve u svemu, može se reći da je Niš, nekadašnja ratna prestonica Srbije zaslužio jedan ovakav događaj, koji će, nadamo se, postati tradicionalan na dan kada ceo svet slavi pobedu nad fašizmom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala