Obeležavanje Dana pobede širom sveta: Vojne parade i „Besmrtni pukovi“

© Sputnik / Ivan Bulatov„Besmrtni puk“ u Pekingu
„Besmrtni puk“ u Pekingu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tradicionalna šetnja „Besmrtni puk“ održana je u više gradova širom sveta — u Pekingu je u ovoj akciji učestvovalo 400 ljudi, u sirijskoj Latakiji 150, dok je u prestonici Kirgistana na čelu kolone bio i predsednik te zemlje Soronbaj Ženbekov.

U Pekingu je na čelu kolone bio ambasador Rusije u Kini Andrej Denisov koji je nosio sliku svog dede, za kojeg je on rekao da se borio protiv Nemaca u prvim redovima.

Svečano otvaranje izložbe „Dan pobede: Herojska vremena“ u centru Beograda - Sputnik Srbija
Izložba „Dan pobede: Herojska vremena“ u centru Beograda (video, foto)

„Svi mi obeležavamo ovaj dan sa suzama u očima, odajemo počast našim dedama, pradedama, očevima i svima koji su nam doneli tu pobedu. U Pekingu ima mnogo ruskih državljana, mnogo naših komšija i svi mi obeležavamo ovaj dan“, rekao je ambasador.

Predsednik Kirgistana, koji je bio na čelu kolone u Biškeku, rekao je da će sećanje na neverovatne podvige naših očeva i deda ostati zauvek u našim srcima.

U Siriji, prema rečima organizatorke ove manifestacije Tatjane Alajue, ova akcija je sve više prepoznata iz godine u godinu.

I u Kazahstanu je obeležen ovaj dan, a predsednik Kasim Žomart Tokajev čestitao je građanima Dan pobede i rekao da je neophodno sećati se na sve lekcije iz Drugog svetskog rata.

„Dragi sugrađani, srdačno vam čestitam Dan pobede. Ovaj dan je važan svakom od nas. Naš narod je dao ogroman doprinos zajedničkoj pobedi. Kazahstanci su se herojski borili na svim frontovima, a skoro polovina njih se nikada nija vratila kućama. Njihova hrabrost je doprinela da se očuva mir na Zemlji“, istakao je.

Istovremeno, u Donjecku je održana vojna parada u čast 74. godišnjice od pobede u Drugom svetskom ratu.

Kako prenose mediji, u paradi su učestvovale 54 jedinice oklopne tehnike, a okupljeni građani su mogli da vide čuvenu „Kaćušu“, ali i tenk T-34.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala