Ruski visoki zvaničnici u Beogradu: Ponosno sa građanima Srbije 9. maja

© Sputnik / Jelena VučićevićValerij Rjazanski, Nenad Popović i Konstantin Kosačov na konferenciji za medije u Vladi Srbije
Valerij Rjazanski, Nenad Popović i Konstantin Kosačov na konferenciji za medije u Vladi Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar za inovacije i tehloški razvoj Nenad Popović sastao se danas sa visokim zvaničniima Ruske Federacije, predsednikom Odbora za spoljnu politiku Konstantinom Kosačovom i predsednikom Odbora za socijalnu politiku Saveta Federacije Valerijem Rjazanskom.

Popović je nakon sastanka sa gostima iz Rusije izrazio zahvalnost zbog njihovog učešća na proslavi Dana pobede u Beogradu i Nišu.

Posebno je istakao značaj poruke koja se šalje ovom posetom, jer se u Rusiji takođe obeležava Dan pobede, 9. maj, a kako je naglasio, gosti iz Rusije su želeli da za taj praznik budu u Srbiji.

Akcija Besmrtni puk u Beogradu - Sputnik Srbija
„Besmrtni puk“ sutra u Beogradu i još deset gradova u Srbiji

Ministar je podsetio na zajedničku prošlost Srbije i Rusije, zajedničko učešće vojnika u Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i na velike gubitke koje su tada pretrpele obe zemlje.

„Sutra će ponosno sa građanima Beograda i Srbije gosti iz Rusije, Kosačov i Rjazanski da šetaju noseći slike svojih dedova u ’Besmrtnom puku‘“, rekao je Popović.

Dodao je da je na sastanku sa gostima iz Rusije bilo reči o važnim pitanjima kada je reč o saradnji dve države na političkom i ekonomskom planu.

Gosti su preneli ministru Popoviću čvrstu podršku Rusije po pitanju Kosova i Mehohije.

„Njihova pozicija je apsolutno jaka i ona se nikada neće menjati, Rusija štiti međunarodno pravo“, rekao je Popović.

Ministar je podsetio na rezultate trgovinskog bilansa dve zemlje u proteklom periodu i naveo da ove godine očekuje dolazak još ruskih kompanija koje se bave IT tehnologijama, digitalizacijom i robotikom.

Napomenuo je da saradnja sa „Rosatomom“ i „Roskosmosom“ ide u dobrom smeru.

Helikopteri MI-35M - Sputnik Srbija
SPUTNJIK SAZNAJE: Ruski helikopteri — „ubice tenkova“ doleteli u Srbiju

Kosačov je novinarima preneo da je 9. maj, kao i u Srbiji, veliki praznik i u Rusiji, gde će se u Moskvi održati vojna parada.

„Ali mi smo se sa zahvalnošću odazvali pozivu naših srpskih prijatelja da dođemo u Beograd“, rekao je Kosačov.

Zahvalio se narodu i rukovodstvu Srbije na negovanju sećanja na pale ruske vojnike u Prvom i Drugom svetskom ratu.

On je rekao i da je delegacija Rusije došla u Srbiju da potvrdi nepromenjivost pozicije Moskve po pitanju Kosova i Metohije i istakao da su Srbi najbliži narod Rusima u Evropi, preneo je Tanjug.

Rjazanski je čestitao praznik svim učesnicima Drugog svetskog rata koji su se borili protiv fašizma i napomenuo da je važno sačuvati sećanje na rat i pale borce, kako se ratovi više nikada ne bi ponovili.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala