Papa: Čemu bi služilo proglašenje Stepinca za sveca ako tu istina nije jasna

© AP Photo / Alessandra TarantinoPapa Franja, Bugarska
Papa Franja, Bugarska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Papa Franja, koji je posetio Bugarsku i Severnu Makedoniju, u avionu je dao izjavu dopisniku zagrebačkog „Večernjeg lista“ iz Rima Silviju Tomaševiću.

Tomašević je u javljanju za HRT-ov Dnevnik 3 rekao kako je iz papinog odgovora poprilično očito da će se još dugo čekati na kanonizaciju kardinala Stepinca.    

Hrvatskog novinara najviše je zanimala kanonizacija Alojzija Stepinca, a papa je odgovorio da to zavisi od izveštaja zajedničke komisije koja je osnovana sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

„Stepinac je bio krepostan čovek, zato ga je Crkva proglasila blaženim. Međutim, u određenom trenutku u procesu kanonizacije postoje nejasne tačke, istorijske tačke. I ja, koji treba da potpišem kanonizaciju sa odgovornošću molio sam, promišljao sam i tražio savet i onda sam video da treba da pitam za pomoć Irineja. Irinej je veliki patrijarh i Irinej mi je pomogao. Osnovali smo zajedno istorijsku komisiju. Radili smo zajedno. Jer i Irineja i mene jedino zanima istina. I da ne pogrešimo. Čemu bi služilo proglašenje sveca ako tu istina nije jasna? Nikome to ne bi služilo“, rekao je Papa.

Kako kaže, trenutno se proučavaju sporne tačke, prenela je TV Prva.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala