Predsednica Hrvatske obišla spomen-obeležje ustašama u Blajburgu

© AP Photo / Darko BandicOkupljanje ustaša i "domobrana" u Blajburgu, (Austrija) na dan sećanja na poginule tokom maja 1945. godine
Okupljanje ustaša i domobrana u Blajburgu, (Austrija) na dan sećanja na poginule tokom maja 1945. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Deset dana uoči najavljene komemoracije u Blajburgu predsednica Kolinda Grabar Kitarović je obišla to mesto, položila cveće i zapalila sveće pobijenim ustašama po okončanju Drugog svetskog rata.

Blajburg - Sputnik Srbija
Oživljavanje ustaštva: Kako je „leks Erdogan“ pao u Blajburgu
Hrvatska veliča te ustaške žrtve, smatra ih nevinim, a za njihovu smrt optužuje pripadnike tadašnje Jugoslovenske narodne armije.

Iz Kabineta hrvatske predsednice je saopšteno da je to bilo „masovno ubistvo ratnih zarobljenika“, da su pritom prekršene, kako se tvrdi, „sve civilizacijske norme i odredbe humanitarnog prava, pre svega Ženevska konvencija o ratnim zarobljenicima iz 1929.“, kao i da je to bio po razmerama „najveći poratni masovni zločin u Evropi nakon Drugoga svetskog rata“.

U saopštenju s Pantovčaka se ne navodi kada je Kolinda Grabar Kitarović posetila Blajburg, s obzirom na to da je ona učesnik samita „Brdo-Brioni“ koji je danas počeo u Tirani.

Inače, najavljena komemoracija stradalim ustašama na području Blajburga ipak će biti održana ove godine, iako su austrijske vlasti pokušale da je zabrane upravo zbog zloupotrebe ustaških obeležja i simbola, kao i pokliča koji su proteklih godina masovno korišćeni, što je protivno zakonima te zemlje, preneo je Tanjug.

Ovogodišnja komemoracija je stoga svedena samo na crkvenu misu, a organizatori su apelovali na učesnike da se uzdrže od bilo kakvih provokacija nedozvoljenim simbolima i pokličima.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala