Velika Britanija strahuje za sudbinu nuklearnog sporazuma sa Iranom

© Sputnik / Aleks Maknoton / Uđi u bazu fotografijaBritanska zastava ispred Vestminsterske palate u Londonu
Britanska zastava ispred Vestminsterske palate u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Velika Britanija je veoma zabrinuta zbog današnje objave Irana da će prestati da se pridržava delova sporazuma iz 2015. godine kojim se ograničava nuklearno naoružanje, saopštio je portparol premijerke Tereze Mej i pozvao Teheran da ne preduzima korake eskalacije.

„Veoma smo zabrinuti zbog objave, pozivamo Iran da nastavi sa ispunjavanjem obaveza iz sporazuma i da ne preduzima korake koji bi doveli do eskalacije“, izjavio je portparol, preneo je Rojters.

On je rekao da će sporazum ostati na snazi sve dok se Iran drži svojih obaveza i objasnio da je u pitanju krucijalan dogovor koji čini svet bezbednijim mestom za život.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov saopštio je tokom konferencije za štampu sa iranskim kolegom Mahmudom Džavadom Zarifom u Moskvi - Sputnik Srbija
Lavrov: Amerika destabilizuje situaciju od Persijskog zaliva do Venecuele

Iranski predsednik Hasan Rohani upozorio je ranije da će Iran prestati da se pridržava određenih delova nuklearnog sporazuma iz 2015. godine i dao rok od 60 dana ostalim potpisnicama tog sporazuma da ispune svoje obaveze, naročito kada je reč o bankarskim i naftnim sektorima.

Rohani je rekao da će Iran nastaviti s visokim nivoom obogaćivanja uranijuma, ukoliko svetske sile ne održe svoja obećanja data u okviru nuklearnog sporazuma postignutog 2015. godine.

U televizijskom obraćanju Rohani je naveo da ostale zemlje-potpisnice tog sporazuma — Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Kina i Rusija — imaju 60 dana da ispune svoje obaveze kako bi zaštitile naftne i bankarske sektore Irana od američkih sankcija, preneo je Rojters.

Rohani je rekao da Iran želi da pregovara o novim uslovima sa preostalim partnerima u okviru sporazuma, ali je priznao da je situacija ozbiljna.

„Osećamo da je nuklearnom sporazumu potrebna operacija, a pilule protiv bolova od prošle godine nisu bile efikasne. Ovo je operacija za spas sporazuma, ne njegovo uništavanje“, rekao je Rohani, preneo je Tanjug.

Iran je poslao pisma o svojoj odluci liderima Velike Britanije, Kine, Evropske unije, Francuske i Nemačke, preko ambasadora tih zemalja u Teheranu, kao i Rusiji.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala