Šta se desilo sa ukrajinskim lovcima MiG-29 koji su ostali na Krimu

© Sputnik / Alexander Vilf / Uđi u bazu fotografijaZapanjujući performans aviona MiG-29
Zapanjujući performans aviona MiG-29 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oko 10 lovaca MiG-29 Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine, koji su ostali na bazi „Belek“ 2014. godine, nepovratno su izgubljeni za upotrebu, izjavio je poslanik Državne dume iz Sevastopolja Dmitrij Belik.
Kej na Jalti - Sputnik Srbija
Ukrajina priznala da ne može vratiti Krim

Političar je objasnio da avioni nisu remontovani pet godina — na njima nisu izvođeni antikorozivni radovi, niti su uključivani električni instrumenti i motori. Vojnici su samo čuvali borbenu tehniku i osiguravali da ne dođe do požara.

„Oni danas podsećaju ne na jastrebove, već na jadne patke — šasija i točkovi su svoje odradili“, tvrdi Belek.

On je dodao da njihov remont zahteva ogromna sredstva i jeftinije je dati lovce na otpad. Poslanik je isključio mogućnost korišćenja delova ukrajinskih aviona za popravku ruskih aviona.

„Ne mogu se uzeti delovi sa otpada i staviti na savremenu letelicu. Naši piloti lete na savremenim avionima koji se regularno servisiraju i nisu im potrebni nikakvi donori, tim pre ukrajinski“, zaključio je Belek.

MiG-29 je višenamenski lovac četvrte generacije, koji je počeo da se koristi u SSSR-u još 1983. godine, ali se i dalje koristi kao efikasna borbena letelica. Prema informacijama iz otvorenih izvora, Ukrajina poseduje još 37 takvih lovaca.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala