Zašto je Slovačka protiv „Severnog toka 2“

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stav Slovačke o „Severnom toku 2“ povezan je sa željom Vašingtona da potisne Rusiju sa evropskog energetskog tržišta, izjavio je predsednik Centra za strateške komunikacije Dmitrij Abzalov, prenosi televizija RT.

„Takvi napadi na ’Severni tok 2‘, koje podržava Vašington, nisu povezani sa zabrinutošću za interese Ukrajine ili Slovačke, nego sa željom Sjedinjenih Američkih Država da potisnu Rusiju sa evropskog energetskog tržišta. S obzirom na to da su Sjedinjene Američke Države izvoznici gasa i konkurenti na tom tržištu, one se u principu zalažu protiv ruskog izvoza. To što taktički podržavaju Ukrajinu i Slovačku ne treba da dovede u zabludu. U stvari, bilo kakvi prekidi u isporuci gasa iz Rusije idu naruku samo američkoj strani. A Bratislava bi to trebalo da shvati“, rekao je Abzalov.

Izgradnja Severnog toka 2 - Sputnik Srbija
Merkelova: Stav o „Severnom toku 2“ ne utiče na partnerstvo s Kijevom

Međutim, stručnjak je ubeđen da je za Slovačku od koristi da održi konstruktivne odnose sa Rusijom, a Bratislava teži ka tome. Ali, za razliku od Poljske, zbog udaljenosti od mora Slovačka nema mogućnosti za izgradnju terminala za kupovinu tečnog prirodnog gasa direktno od proizvođača, pa se zbog toga zemlja mora fokusirati na snabdevanje gasovodom.

„Za Slovačku je korisno da se dogovori sa Moskvom, jer će u svakom slučaju kupovati rusko gorivo. Bratislava glasnim izjavama želi da ojača svoju pregovaračku poziciju. U svakom slučaju, nastaviće se određena količina tranzita preko slovačke teritorije, samo ne u tolikim količinama kao pre“, zaključio je Abzalov.

Podsetimo, ranije su američki predsednik Donald Tramp i premijer Slovačke Peter Pelegrini istupili sa zajedničkom izjavom protiv projekta „Severni tok 2“, a takođe su podržali reversne isporuke „plavog goriva“ u Ukrajinu. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala