Putinov sastanak sa Kim Džong Unom nema veze sa lansiranjem severnokorejskih raketa

© SputnikKremlj
Kremlj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povezivanje odluke severnokorejskog lidera Kim Džong Una o lansiranju raketa sa njegovim pregovorima sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom je neumesno i apsolutno netačno, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu američkog državnog sekretara Majka Pompea.

„Ova veza je apsolutno netačna, to se može izjaviti apsolutno nedvosmisleno“, rekao je Peskov novinarima.

Pompeo je u intervjuu za Si-Bi-Es izjavio da je Kim Džong Un odlučio da lansira rakete nakon sastanka sa Putinom, koji je održan 25. aprila u Vladivostoku.

Lansiranje rakete u Severnoj Koreji - Sputnik Srbija
Seul: Severna Koreja ispalila nekoliko projektila

Ranije je Združeni komitet načelnika štabova Južne Koreje saopštio da je u noći 4. maja Severna Koreja lansirala rakete kratkog dometa. Zatim je dodao da je izvedeno nekoliko lansiranja bez upotrebe reči „rakete“. Lansiranje je izvedeno između 9.06 i 9.27 po lokalnom vremenu (2.06 i 2.27 po srednjoevropskom vremenu) iz područja grada Vonsan u pravcu Japanskog mora. Njihov domet bio je od 70 do 200 kilometara. Takođe je saopšteno da je Kim Džong Un koordinirao trenažno lansiranje raketa.

Lider Severne Koreje zvanično je posetio Rusiju od 24. do 26. aprila, gde je razgovarao sa predsednikom Vladimirom Putinom. Strane su razgovarale o bilateralnim odnosima i pitanjima bezbednosti.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala