Pupovac: Srbi u Hrvatskoj imaće snagu kakvu do sad nisu imali

© Tanjug / Dragan KujundžićSa tuđim nesrećama, predrasudama i mržnjama nosiću se onako kako se treba nositi — uspravne glave, kaže Milorad Pupovac.
Sa tuđim nesrećama, predrasudama i mržnjama nosiću se onako kako se treba nositi — uspravne glave, kaže Milorad Pupovac. - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
U gotovo svim opštinama, gradovima i županijama u Hrvatskoj gde su imali pravo da glasaju za savete nacionalnih manjina, Srbi će imati svoje predstavnike, izjavio je večeras u Dnevniku RTS-a predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) Milorad Pupovac.

„Od 2.400 kandidatkinja i kandidata na izborima za savete nacionalnih manjina u Hrvatskoj, prošlo je više od 2.300. To će predstavljati snagu kakvu srpska zajednica nije imala“, kazao je Pupovac.

On je nveo da će Srbi moći da formiraju veća u 19 županija, 77 gradova i 148 opština.

Nomokanon Svetog Save - Sputnik Srbija
Hrvatska ili Vatikan? Srbi tragaju za jednim od ključnih dokumenata svoje istorije

Prema Pupovčevim rečima, oni će biti aktivni kada treba da se izgradi put, uvede struja, izgrade vrtići i domovi zdravlja.

„Moraju da budu prvi koji će inicirati da se poštuje zakon kada je reč o dvojezičnosti i aktivirati se gde god postoji neki oblik netolerancije ili nasilja prema pojedincima ili delovima srpske zajednice“, rekao je Pupovac.

On je komentarisao i izlaznost koja je iznosila svega deset odsto, poručivši da državu Hrvatsku treba naterati da promeni pristup manjinskim većima.

„Mora biti informativne kampanje. Ako je odlučila gde će biti biračka mesta, onda mora da se dogovori s nama koji predlažmo liste“, naveo je Pupovac, koji je i poslanik u Hrvatskom saboru.

On je, govoreći o partnerstvu s vladajućom Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), kazao da je do preispitivanja saradnje došlo zbog zastoja u ispunjavanju dogovora i dodao da će se u narednom periodu videti kako će biti sprovedeni novi projekti.

 

Sve vesti
0