Haftarova vojska uništila štab vlade nacionalnog jedinstva u Libiji

© REUTERS / Ayman al-SahiliDim se vije nakon eksplozije tokom borbi između pripadnika međunarodno prepoznatih vladinih snaga i istočnih snaga u libijskom Tripoliju
Dim se vije nakon eksplozije tokom borbi između pripadnika međunarodno prepoznatih vladinih snaga i istočnih snaga u libijskom Tripoliju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vazduhoplovne snage Libijske nacionalne armije Halife Haftara izvele su napad na položaje u Tripoliju i uništile operativni štab vlade nacionalnog jedinstva Libije na čijem čelu je bio Osama el Džuvaili, navodi se u saopštenju pres-centra Operativnog štaba operacije Karama Libijske nacionalne armije.

„Napadi libijskih vazduhoplovnih snaga (LNA) uključivali su niz položaja, (među kojima) diplomatski klub i put koji vodi do džamije El Kahili“, navodi se u izjavi.

U saopštenju se dodaje da je operativni štab Osame el Džuvalija potpuno uništen i ističe da su napadi bili „precizni i direktni“.

Libijska nacionalna armija - Sputnik Srbija
Libijska nacionalna armija povratila kontrolu u predgrađu Tripolija

Haftar je 4. aprila naredio svojim snagama da započnu ofanzivu na Tripoli kako bi se „oslobodio od terorista“. Oružane snage odane vladi objavile su početak kontraoperacije „Vulkan gneva“.

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala