Papa Franja u Bugarskoj pozvao na „revoluciju milosrđa“ (video)

Papa Franja
Papa Franja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Papa Franja danas je u Sofiji pozvao na „revoluciju milosrđa“ zasnovanu na Božjoj ljubavi na svojoj prvoj misi u većinski pravoslavnoj Bugarskoj, i rekao da je uveren da će kontakti dveju crkava imati pozitivan efekat na budući dijalog.

Vatikan je preneo procenu lokalnih organizatora da je oko 12.000 ljudi prisustvovalo misi na otvorenom u Sofiji ili je gledalo prenos na džinovskom TV ekranu na obližnjem trgu, prenosi AP.

U Bugarskoj, zemlji sa sedam miliona stanovnika, živi manje od jedan odsto katolika.

U svom obraćanju, papa Franja je rekao da Božja ljubav inspiriše sve da rade za opšte dobro.

„Ta ljubav nam omogućava da služimo siromašnima i postanemo protagonisti revolucije milosrđa i službe, sposobni da se odupremo patologijama potrošačkog i površnog individualizma“, rekao je on.

Papa Franja, Bugarska - Sputnik Srbija
Papa pozvao Bugare da prihvate migrante (foto)

Papa se danas sastao i sa bugarskim patrijarhom Neofitom u sedištu Sinoda, pre nego što se sam pomolio u pravoslavnoj crkvi.

Odnosi između dve crkve su srdačni, ali ne baš topli. Sveti sinod ne učestvuje u zvaničnom vatikansko-pravoslavnom teološkom dijalogu i jasno je stavio do znanja da neće učestvovati ni u kakvim zajedničkim službama ili molitvama sa Franjom, navodi AP.

Papa Franja se osvrnuo na rane podele uzrokovane hiljadugodišnjim raskolom koji je podelio hrišćanstvo i rekao da je uveren da će „uz Božju pomoć i u svoje vreme ovi kontakti imati pozitivan učinak na mnoge druge dimenzije našeg dijaloga“.

Neofit je, međutim, jasno izrazio stav da će bugarska crkva ostati čuvar pravog hrišćanstva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala