Reporter Figaroa: Voker je lažirao Račak da bi NATO bombardovao Srbiju

© AP Photo / Visar KryeziuVilijam Voker na sahrani Albanaca u selu Račak u februaru 1999.
Vilijam Voker na sahrani Albanaca u selu Račak u februaru 1999. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Događaji u Račku bili su vešta manipulacija OVK da bi izazvali međunarodniu vojnu intervenciju protiv Srba, u čemu su imali podršku tadašnjeg šefa misije OEBS-a Vilijema Vokera, izjavio je reporter francuskog "Figaroa", svedok dešavanja na Kosovu Reno Žirar.

On je u intervjuu za današnje "Večernje novosti" rekao da je u to vreme bio u Dečanima s dopisnicom Bi-Bi-Sija, gde su se pripadnici OEBS-a žalili da Albanci ne poštuju prekid vatre, i da je po stizanju u hotel "Grand" u Prištini dobio sapštenje da su srpske snage izvršile uspešnu antiterorističku akciju u Račku.

Slučaj „Račak“: Zašto je bombardovana SRJ

Žirar je rekao da je sutradan otišao u Račak i u selu zatekao uniformisane pripadnike OVK.

"Tela isključivo muškaraca bila su poređana jedno uz drugo. Bila je tu čak i jedna odrubljena glava. Mučno je izgledalo", naveo je Žirar.

Predstavili su vojnički sukob kao masakr civila, rekao je čuveni reporter "Figaroa" i dodao da je bio iznenađen što unaokolo nije bilo praznih čaura, da je video i rovove oko sela, ali da im je u početku poverovao.

"Albanski separatisti su bili veoma lukavi, shvatili su da se Zapad oseća odgovornim za ono što se dogodilo u Srebrenici. A situacija je bila različita, na Kosovu su u opasnosti bili Srbi", rekao je Žirar.

Na pitanje kako je saznao istinu, Žirar je zaslugu za otkrivanje istine pripisao dopisniku "Monda" i dvojici kamermana Asošijeted presa, kao i svedočanstvima koja je skupio.

"Shvatio sam da je veče posle akcije bilo mirno i da su stanovnici koji su tu ostali bili prisutni kada su policajci ušli u selo. Srbi nisu imali šta da kriju, sami su obavestili novinare o uspehu antiterorističke operacije", istakao je Žirar.

On je objasnio kako se u svom članku u "Figarou" zapitao nije li šef OEBS Vilijem Voker požurio sa zaključcimam i da mu je posle tog teksta zabranjen ulaz u sedište OEBS-a u Prištini.

Istakao je i to kako je Voker odmah osudio Srbe, i opisao svov dolazak u Račak i razgovor s liderima OVK.

"Došao je u Račak tek u subotu, zatim je dugo razgovarao s liderima OVK, a potom je direktno otišao u Prištinu na konferenciju za novinare gde je ponovio optužbe protiv Srba. Da je hteo dobro da radi posao posmatrača, otišao bi prethodno u policijsku stanicu u Štimlje da čuje i srpsku stranu", rekao je Žirar.
Naveo je i konstataciju koju je čuo od nekoliko pripadnika OEBS-a o Vokerovoj antisrpskoj orijentaciji i jednostavnom traženju povoda za rat protiv Srbije.

Pripadnici kosovskih bezbednosnih snaga na Kosovu - Sputnik Srbija
Sprema li Zapad Markale i Račak za Donbas (video)

Prema njegovim rečima, Vokerov pomoćnik Gabrijel Keler rekao je kako je on zabranio da se u sedište OEBS-a u Beču dostavi izveštaj u kome je zaključeno da su za trećinu nasilnih smrti Albanaca krivi Srbi, a za dve trećine sami Albanci.

Žirar je opisao svedočanstva srpskih žitelja u Dečanima, i naveo intervuje s tamošnjim poslednjim srpskim žiteljima koji su svedočili o spaljenim imanjima, pretnjama i proterivanjima.

Na pitanje o njegovom doprinosu u spasavanju beogradskih mostova 1999. godine, ispričao je da se tokom bombardovanja nalazio u prestonici Srbije, da je posle rušenja novosadskih mostova bio zgrožen i da je tom prilikom pitao svog prijatelja Dominika de Vilpena, tadašnjeg generalnog sekretara Jelisejske palate, kada će zaustaviti ludilo komandanta NATO-a Veslija Klarka.

"Sledećeg dana predsednik (Francuske Žak) Širak je stavio veto na bombardovanje beogradskih mostova", zaključio je čuveni francuski reporter.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala