TITOVA UNUKA ZA SPUTNJIK: „Da više nikad nisam čuo da ne voliš Ruse!“ (video)

Maša Radović i Zlatica Broz
Maša Radović i Zlatica Broz - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
„Tito je bio borac za mir, za dobro čoveka, a za nas je on bio jedan dragi, voljeni deda koji nam je pružio maksimalnu ljubav. Period proveden sa njim je bio vrlo kvalitetan. Nije bio strog, ali je bio autoritativan“, kaže u razgovoru za Sputnjik Titova unuka, Zlatica Broz.

Zlatica Broz, unuka Josipa Broza Tita, otkrila je za Sputnjik kako bi nekadašnji predsednik rešio nesuglasice na Balkanu, da li je povrede tvrdnje o „lažnom Titu“ koje su u poslednje vreme sve prisutnije u medijima, kao i šta je njoj i njenom bratu donelo vaspitanje u duhu komunizma. Ona nas je ugostila u svom domu i podelila sa nama neke detalje iz života njenog dede koji nisu bili poznati široj javnosti.

Zlatica je naglasila da Tito nije krio ljubav prema Rusiji.

„On je Rusiju voleo, on je Rusiju i poštovao. Proveo je tamo nekoliko godina. Baka je Ruskinja, Pelagija. Voleo je Ruse. Kad je izbila ’48 godina, mama je bila u kući i onda je ona u jednom trenutku rekla kako se stidi što je Ruskinja, kad se desio onaj informbiro. Na šta je on rekao, malo je bio ljut: „To da više nikad nisam čuo. Jedno je narod, a drugo je vlast“. Tako da je on odvajao te dve kategorije. Ruse je voleo. On je bio čovek koji je jednostavno želeo mir u čitavom svetu i razvijao je miroljubivu koegzistenciju“, objašnjava maršalova unuka.

Naša sagovornica se osvrnula i na trenutne tenzije na Kosovu i Metohiji. Ona smatra da bi bivši predsednik SFRJ uspeo da smiri „strasti“ između Beograda i Prištine.

„Kosovo je postojalo za vreme njega, je l', i nije bilo toliko nemirno ili tako kao što je danas. Pretpostavljam da bi i tu on imao na neki način udela da smiri tu situaciju i jednostavno da nastavimo u nekakvom možda na neki način izmenjenom, ali opet onom duhu Jugoslavije kakva je bila“, istakla je Zlatica za Sputnjik.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala