Stoltenberg podsetio novog komandanta NATO-a: Paziti se „agresivne Rusije“

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je tokom ceremonije predaje punomoći novom glavnom komandantu NATO snaga u Evropi podsetio Toda Voltersa na „komplikacije u sferi bezbednosti, kao i na agresivne poteze Rusije“.
Tod Volters - Sputnik Srbija
Tod Volters – novi glavnokomandujući NATO-om u Evropi

„Glavnokomandujući NATO snaga je jedna od najvažnijih funkcija na svetu. Ljudi koji su obavljali tu funkciju su nekada obuzdavali Sovjetski Savez tokom Hladnog rata, radili na zaustavljanju krvoprolića na Balkanu, pomagali u rušenju Al Kaide u Avganistanu i širili slobodu i demokratiju u Evropi“, rekao je on.

Stoltenberg je takođe naglasio da i je za vreme komandovanja Kertisa Skaparotija zabeleženo agresivno ponašanje Rusije, kao i porast pretnji od terorizma koji dolazi sa Bliskog istoka, ali i iz Severne Afrike.

„Za vreme komandovanja Skaparotija realizovali smo ogromne napore kada je reč o kolektivnoj odbrani, razmeštene su četiri mnogonacionalne grupacije na istoku Alijanse, te je pojačana borbena gotovost snaga“, dodao je.

Prema njegovim rečima, to je učinjeno kako bi se osigurala mogućnost Alijanse da se efikasnije suprotstavi svim pretnjama koje nosi aktuelna situacija u svetu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala