Čeka li Evropu najveći politički lom već krajem maja

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave evropskih država ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu
Zastave evropskih država ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Promena snaga u Evropi u korist suverenista bi bila značajna za Srbiju. Ali, s obzirom na tradicionalno malu izlaznost na evropskim izborima, teško je očekivati da se napravi blok Evropske narodne partije i suverenističkih stranaka.
Marin le Pen - Sputnik Srbija
Marin Lepen: EU je groblje prekršenih obećanja i voz bez kontrole

Izbori u Evropskoj uniji održavaju se krajem meseca, a čini se da bitka između suverenista i stranaka mejnstrima na levici i desnici nikad nije bila žešća.

Premijer Mađarske Viktor Orban uveren je da će Evropska narodna partija (EPP) morati da formira savez sa populističkim, nacionalističkim grupama posle izbora za Evropski parlament, inače će izvršiti političko samoubistvo ako izabere levičare.

On smatra da je lider italijanske ultradesničarske Lige i zamenik italijanskog premijera Mateo Salvini trenutno najvažnija osoba u Evropi jer oko sebe okuplja evropski savez nacionalističkih i antimigrantskih partija.

Koliko je realno da EPP formira koaliciju sa Salvinijem i suverenistima? Da li su im bliži „rivali“ iz levice? I šta je za Srbiju bolja opcija?

Žan-Klod Junker - Sputnik Srbija
Junker: Poljska neće iz EU

Bivši diplomata i predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić kaže da je očigledno da će na ovim evropskim izborima suverenističke snage ojačati, napominjući da je, Orbanovim očima gledano, Salvini zaista politička figura na koju treba obratiti pažnju.

„Italija je treća najbrojnija zemlja u EU, a prema njoj se Brisel ponašao kao prema trećerazrednoj zemlji. Očito da Salvini kod Italijana svojim nastupom povećava samopouzdanje, što vodi ka tome da će Italija imati veću ulogu u EU nego što je imala dosad“, ocenjuje naš sagovornik.

On dodaje da je Orbanu, čija je partija Fides suspendovana iz EPP, ali je on ipak ostao u ovoj panevropskoj desničarskoj stranci, potreban partner na evropskoj sceni kakav je Salvini. S druge strane, promena snaga u Evropi i za nas bi bila značajna.

„Za nas bi sigurno bilo više razumevanja nego što ga ima sada ako bi se napravila koalicija EPP i suverenista. Naši odnosi sa Mađarskom su na istorijskom maksimumu, odnosi sa Italijom su malo zapostavljeni našom krivicom, ali u svakom slučaju sa njima bar imamo dobru ekonomsku saradnju“, dodaje on.

Brajan Hojt Ji - Sputnik Srbija
„Mora odmah!“ Hojt Ji se oglasio o podeli Kosova i odnosu Srbije sa EU i Rusijom

Paić ne može da prognozira da li bi EPP ušao u koaliciju sa suverenistima jer je izlaznost na evropskim izborima tradicionalno vrlo niska, što za sobom povlači i rezultat — koja će politika imati veće brojno stanje i kapacitet za koalicije.

Inače, lider EPP Manfred Veber naglasio je da bi radije sklopio savez sa proevropskim socijalistima i liberalima nego sa evroskepticima koji su privrženi Salviniju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala