Australijski sud osudio grupu koja je htela da se pridruži DAEŠ-u

© Fotolia / WavebreakMediaMicroSud - ilustracija
Sud - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Australijski sud osudio je danas na sedam godina zatvora vođu grupe muškaraca koji su planirali da otputuju motornim čamcem iz Australije na Filipine kako bi se pridružili borcima DAEŠ-a.

Robert Kerantonio i još četvorica muškaraca prešli su nekih 3.000 kilometara od Melburna do Kernsa u severnom Kvinslendu, gde su prebacili čamac, preneo je Rojters.

Lider terorističke grupe DAEŠ Abu Bakr el Bagdadi - Sputnik Srbija
Objavljen snimak lidera DAEŠ-a — prvi od 2014.

Planirali su da otplove do ostrva Mindanao na jugu Filipina da bi se pridružili islamističkim pobunjenicima, ali su uhapšeni pre nego što su napustili Australiju.

Poduhvat je bio loše planiran i predodređen na neuspeh, naveo je u saopštenju sudija Vrhovnog suda pravde Viktorije Majkl Kroučer.

„S obzirom na neprikladan čamac koji je grupa kupila i nedostatak plovidbenog iskustva, teško je zamisliti da bi oni daleko stigli“, naveo je on.

Kerantonijeva sedmogodišnja kazna, bez šanse za uslovni otpust pet godina i tri meseca, najduža je zatvorska kazna koju su oni dobili.

„Kao vođa grupe… i kao onaj koji ih je inspirisao da mu se pridruže, Kerantonio snosi mnogo veću moralnu krivicu od njegovih kooptuženih“, rekao je Kroučer, preneo je Tanjug.

Kerantonio se izjasnio da je kriv za planiranje putovanja na Filipine.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala