Zaharova Kijevu: Ne slavite Banderin rođendan, sećajte se njegovih žrtava

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova reagovala je na predlog ukrajinskog šefa diplomatije Pavela Klimkina da se u Ukrajini održi skup koji bi bio alternativa „Besmrtnom puku“, istakavši da je u toj zemlji mnogo onih koji slave rođendan Stepana Bandere, umesto da se sećaju njegovih žrtava.
Akcija Besmrtni puk u Beogradu - Sputnik Srbija
„Besmrtni puk“ ove godine u 10 gradova širom Srbije

„Samo neka ne zaboravi da pozove Sakašvilija. To kao prvo. A kao drugo, kudikamo je ispravnije tih majskih dana uzeti u ruke portrete onih koje su mučili banderovci i drugi ukrajinski kolaboracionisti“, napisala je Zaharova na Fejsbuku.

Klimkin je posavetovao građanima Ukrajine da prođu ulicama ukrajinskih gradova s portretima Ukrajinaca koji su stradali u Staljinovim represijama. Šef ukrajinske diplomatije je time podržao korisnika Fejsbuka koji je predložio da se organizuje alternativni „Besmrtni puk“.

Policija je ranije saopštila da će u akciji „Besmrtni puk“ u Kijevu učestvovati oko 5.000 ljudi.

„Na osnovu broja učesnika biće utvrđen i broj policajaca koji će štititi javnu bezbednost“, navela je policija i pozvala učesnike akcije da se suzdrže od komunističke simbolike. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala