Turska neće moći brzo da pronađe zamenu za naftu iz Irana

© AP Photo / Hasan SarbakhshianNaftna platforma u iranskoj luci u Persijskom zalivu, 900 kilometara južno od Teherana.
Naftna platforma u iranskoj luci u Persijskom zalivu, 900 kilometara južno od Teherana. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska neće moći brzo da pronađe drugi izvor za uvoz nafte nakon što su SAD ukinule izuzeće od sankcija za kupovinu ovog energenta iz Irana, rekao je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.
Satirično slikarstvo Kipa slobode naslikano na zidu bivše američke ambasade u Teheranu, Iran - Sputnik Srbija
Hoće li Amerika baciti Iran na kolena

„Nije moguće lako pronaći druge izvore nafte za tako kratko vreme. Moramo da obnovimo tehnologiju u našim rafinerijama kada budemo kupovali naftu od trećih zemalja, a to će značiti da ih određeno vreme moramo zatvoriti, što dovodi do troškova“, naglasio je Čavušoglu, ističući da Vašington treba da preispita svoju odluku.

Vašington je 22. aprila saopštio da kupci iranske nafte moraju da prekinu uvoz do 1. maja ili će se suočiti sa sankcijama, čime je okončan šestomesečni period izuzeća od sankcija za osam najvećih kupaca crnog zlata od Islamske Republike.

Čavušoglu je naglasio da je Turska prošle godine uspela da postepeno smanji zavisnost od iranske sirove nafte, ali da rafinerije nisu adekvatne za preuzimanje crnog zlata od drugih zemalja.

Bela kuća je saopštila da nakon ukidanja izuzeća za sankcije uvoznicima nafte iz Irana sarađuje sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi osigurala adekvatno snabdevanje tržišta, prenela je Radio-televizija Republike Srpske pisanje Srne.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala